×

Recensie

Roots

04 april 2018

Blackberry Smoke

Find A Light

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Earache

Find A Light Blackberry Smoke Roots 4 Blackberry Smoke – Find A Light Written in Music https://writteninmusic.com

Er komt zoveel moois uit de VS op rootsgebied dat het bijna onmogelijk wordt om alles bij te houden. Maar ‘vintage’ Southern rockers Blackberry Smoke blijven we zeker aandacht geven. Wat ze spelen is niks nieuws, maar ook hun nieuwe album Find A Light staat weer vol  beregoed gespeelde fantastische songs met knappe ‘hooks’ en lekker rauwe (slide-)gitaren.

Liefhebbers van The Allman Brothers, Drive-by Truckers, Molly Hatchett, Lynyrd Skynyrd, Black Crowes, The Outlaws, Govt Mule weten allang dat je bij deze band moet zijn. Dat hebben ze met hun vijf eerder uitgebrachte albums al duidelijk bewezen. Stevige mannen met lange haren en woeste baarden, de Gibson Les Paul fier voor de heupen. Leadzanger en gitarist Charlie Starr groeide op met deze muziekstijl en zet een mooie traditie voort. En met Paul Jackson, Brandon Still, Richard Turner en Britt Turner heeft hij een geweldige band bij elkaar. Kenmerkend zijn gitaarduels, dubbele solo’s en naast blues- ook country-invloeden. Hammond orgel-klanken horen er meestal ook bij. The Rolling Stones in hun creatieve topperiode zullen hen ook niet vreemd zijn.

Het nieuwe album Find A Light gaat verder waar voorganger Like an Arrow ophield. Flesh And Bone, Run Away From It All, The Crooked Kind en Medicate My Mind zijn onversneden rockers. Vooral in het laatste nummer zijn invloeden van de fantastische The Allman Brothers weer duidelijk herkenbaar, al speelt Blackberry Smoke wel heavier. Ballads zijn een andere traditioneel ingrediënt op veel southern rock-albums. I’ve Got This Song is een tranentrekker, met violen en akoestische instrumentatie. Seems So Far is ook al zo’n BLackberry Smoke klassieker. Daarna gaat de band virtuoos verder met Best Seat In The House en I’ll Keep Ramblin’. Vooral dat laatste nummer is een schitterende hommage aan de bands die hen voorgingen. Met name The Allman Brothers hoor je hier terug. Wat kunnen deze gasten spelen zeg!

Blackberry Smoke koestert het erfgoed van Southern Rock, zonder te blijven steken in clichés en krachtpatserij. Ze zijn bovendien niet bang om gas terug te nemen en op de akoestische country(rock-)toer te gaan, bijvoorbeeld in het gevoelige Let Me Down Easy. Als je fan bent van de klassieke albums van Allman Brothers in hun toptijd moet je deze band zeker gaan beluisteren. Blackberry Smoke gaat verder alsof er nooit iets is veranderd is sinds begin jaren zeventig, maar dan wel in de goede zin. Daarnaast voegen ze met prachtnummers als Till The Wheels Fall Off en Mother Mountain iets substantieels toe aan het genre. 1. Flesh And Bone
 2. Run Away From It All
 3. The Crooked Kind
 4. Medicate My Mind
 5. I've Got This Song
 6. Best Seat In The House
 7. I'll Keep Ramblin'
 8. Seems So Far
 9. Lord Strike Me Dead
 10. Let Me Down Easy
 11. Nobody Gives A Damn
 12. Till The Wheels Fall Off
 13. Mother Mountain