×

Recensie

Alternative

12 januari 2018

Black Rebel Motorcycle Club

Wrong Creatures

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Abstract Dragon

Wrong Creatures Black Rebel Motorcycle Club Alternative 4 Black Rebel Motorcycle Club – Wrong Creatures Written in Music https://writteninmusic.com

Never change a winning team. Dat geldt ook voor het uit het zonnige Californië afkomstige BRMC, ook al hebben verschillende groepsleden de afgelopen tijd een resem behoorlijk ongemakkelijke situaties moeten overwinnen. Drumster Leah Shapiro bijvoorbeeld kreeg te maken met een levensbedreigende hersenaandoening (nvdr: chiari malformatie, dat leidt tot hoofdpijn, evenwichtstoornissen en slaaptekort), waardoor de toekomst van de groep lange tijd erg onzeker was. En ook haar collega’s Robert Levon Been (vocal, bas, gitaar) en Peter Hayes (vocal, gitaar, harmonica) hebben een stevige portie tegenslag te verwerken gehad in de aanloop naar het nieuwe album.

Dat blijkt onder meer uit de vooruitgeschoven single Little Thing Gone Wild die het motief van het album blootlegt : “you’ve got the wrong creature”. Waarom telkens weer uitgenodigd worden door het lot dat hen voortdurend tart? Gelukkig zorgt de donkere zielsmuziek van BRMC voor heling én opwinding. Want net dat uniek mengsel maakt deze groep zo boeiend: het is inktzwart venijn, maar dan wel met een sexy en prikkelend omhulsel.

BRMC brengt op het door Nick Launay (Nick Cave And The Bad Seeds, Arcade Fire, Yeah Yeah Yeahs) geproduceerde Wrong Creatures vuile, smerige, sexy en vitale rockmuziek die zo levenslustig is dat het een natuurlijke high veroorzaakt. Dat merk je onder meer tijdens de demonische, gruizelig klinkende opener DFF, een soundtrack bij een enkel ritje richting vagevuur. Een ander facet zijn de wat tragere, uitgestrekte songs waarin de loggere, door diepdonkere blues geïnspireerde sound van de groep naar voren komt (o.a. Haunt, Nine Configuration,..). Elders valt dan weer de flirt op met elektronica, zoals bijvoorbeeld tijdens King Of Bones. Of neem het met een vinnig, Depeche Modeachtig basloopje gekenmerkte Question Of Faith.

Een van de meest opvallende nummers is het demonische, met een monkellachje naar Queens Of The Stone Age verwijzende Circus Bazooka, een dement walsje dat klinkt als de soundtrack bij de laatste pint in de lokale striptent. Fuzzy en licht bezopen maar ook zwoel en voorzien van een fikse dosis weirdness. Het zijn die nummers die van dit album ook een écht BRMC album maken. Naar het einde toe krijg je nog Carried From The Start (met orgel dat van bij Nick Cave And The Bad Seeds weggelopen lijkt), alvorens de door zware, vermoeide pianoaanslagen geïntroduceerde hymne All Rise helemaal de boeken toe doet.

Dat leidt ons tot de conclusie: best goede plaat, die nieuwe van Black Rebel Motorcycle Club. Straffe songs, knappe zang (die soms wat naar Richard Ashcroft van The Verve lonkt) en dito productie. Het trio speelt alsof het voortbestaan ervan af hangt, soms toch, maar blijft in essentie sterk teren op de klassieke BRMC sound waarop nu eenmaal weinig af te dingen valt. De honger van de fans gaat met deze nieuwe release zeker gestild worden. Ongetwijfeld zien we deze groep op de zomerfestivals terug. Hoog tijd om die zwartlederen jekker en zonnebril klaar te leggen. 1. DFF
 2. Spook
 3. King Of Bones
 4. Haunt
 5. Echo
 6. Ninth Configuration
 7. Question Of Faith
 8. Calling Them All Away
 9. Little Thing Gone Wild
 10. Circus Bazooko
 11. Carried From The Start
 12. All Rise