×

Black Midi

Schlagenheim

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rough Trade

Schlagenheim Black Midi Alternative 4.5 Black Midi – Schlagenheim Written in Music https://writteninmusic.com

Opwinding zou eigenlijk de standaard moeten zijn van alles wat met muziek te maken heeft, maar de tegenwoordige populaire muziek heeft daar veel te weinig van. Gelukkig is daar Schlagenheim, het debuut van het jonge Britse Black Midi.

Dwarsheid is daar een ander element in. Black Midi (Georgie Creep (zang), Matt Kwasniewski-Kelvin (gitaar), Cameron Picton (bas) en Morgan Simpson (drums)), is geen band die zich, opvallend in deze tijd, veel roert op social media. Juist daardoor heeft de band een aparte status verkregen met de singles bmbmbm, de Speedway EP, de Crow’s Perch CDr en Talking Heads die ze tot op heden, in beperkte oplagen, uitbrachten. En natuurlijk met de optredens die ze gaven en die steeds tot euforie leidden.

Black Midi is een van die spaarzame bands die avontuur en onvoorspelbaarheid tot muzikaal uitgangspunt nemen en die daar de meest wonderbaarlijke songs uit voort laten komen. Songs die in verschillende sferen opgebouwd worden, met hakkende dan weer hakkelende ritmes, soms heerlijk stuiterend uit de bocht gierende, en die steeds met veel (punk) energie tot grote hoogten worden getild. Van relaxte, melodieuze stukken met mooie gitaren en zang tot hard raggende stukken: altijd volledig in balans met de compositie en tegelijk overrompelend.

Schlagenheim is een imponerend album dat in de volle 44 minuten een geweldige nieuwe band laat horen. Alle vier de mannen zijn fantastische muzikanten die binnen het vrije muzikale spectrum dat ze met Black Midi hebben opgezet optimaal op de veroverstand kunnen. In Greep heeft de band dan ook nog eens een zanger die zowel prachtig bij stem kan zijn, een song kan dragen, als maniakaal uit de bocht kan vliegen en de band daar in meetrekt.

Naast het moddervette bmbmbm, Talking Heads (vernoemd omdat ze simpelweg vonden dat de song veel van de gelijknamige band weghad) en Speedway, de eerste singles van de band, die ook op het album te vinden zijn (wat wel erg handig is omdat de eerdere uitgaven in kleine oplagen uitgebracht snel uitverkochten) staat Schlagenheim bol van de geweldige songs. Albumopener 953, het lang gerekte en overrompelende Western, de geweldige titeltrack, alhoewel hier Of Schlagenheim genoemd, en de geweldige albumafsluiter Ductor zijn al net zo verbijsterend goed. Nou ja, eigenlijk zijn Reggae, Near DT, MI, Years Ago ook al zo fantastisch sterk.

Lekker weerbarstig geproduceerd door Dan Carey die er een haast Steve Albini dwarse, robuuste en ruwe stijl op na houdt, klinkt dit niet alleen als een debuut dat erg opwindend en onnavolgbaar is. Het album laat in alle groeven horen aan dat de jonge band vol voor het avontuur gaat. VOL. Wat een geweldige verademing binnen het muzikale landschap is dit Black Midi! Ontdekalbum Schlagenheimklinkt als de perfecte collectie songs die een klassiek debuut in zich heeft. Ik kan niet stoppen het album steeds maar opnieuw weer op te zetten, en daarbij ook steeds harder…



  1. 953
  2. Speedway
  3. Reggae
  4. Near DT, MI
  5. Western
  6. Of Schlagenheim
  7. Bmbmbm
  8. Years Ago
  9. Ducter