×

Recensie

Jazz

11 maart 2018

Black Flower

Intermediate State EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Intermediate State EP Black Flower Jazz 4 Black Flower – Intermediate State EP Written in Music https://writteninmusic.com

Met een nieuwe EP, op 10 inch geperst, komt Black Flower, de band rond alleskunner Nathan Daems terug met 4 belangwekkende composities. Onder de titel Intermediate State.

Verwijzend naar een ‘intermediate state’ waarin de bandleden geraakten na het zien van de kunstzinnige dromen van Salvador Dali, kan de EP gezien worden als een reflectie van waar de band na het (terecht) veel geprezen album Artifacts (najaar 2016) naartoe gegroeid is. De ethiojazzgroep rond Nathan Daems met onder meer kornettist Jon Birdsong, Wouter Haest (clavinet, organ), bassist Filip Vandebril, drummer Simon Segers (De Beren Gieren) en Gernas Shekmous (daf) in de gelederen, laat op de EP een mooie muzikale groei horen.

Intermediate State is daarmee een waardevolle aanvulling op het oeuvre van Black Flower. Sowieso is de band een ware aanvulling op het muzieklandschap. Luister alleen al naar hun bewerking van de Ethiopische traditional Almaz, de openingstrack van de EP. De song verwierf grote bekendheid in de versie van de legendarische zanger Mahmoud Ahmed en betekent ook de eerste cover die Black Flower doet. Als je aan de titel van de EP denkt komt deze versie het meest dichtbij. De track komt als een mooie droom bij je binnen, met een magische melodie.

Black Flower draait zich met het daaropvolgende Magic Tizita Saba weer heerlijk het uptempo in, binnen een dubby atmosfeer. Met Daems en Birdsong in fraaie hoofdrollen maken ze er een dwingend swingend tegelijk intelligente feesttrack van. En wat speelt de ritmesectie ook geweldig trouwens. Het blijft een genot een band zo vrij te horen spelen.

The Good Side of Bad heeft een directe link naar de samenwerkling die de band had met Dijf Sanders voor diens laatste album Java. Zelfs de Indonesische field recordings, die dat album zo kenmerken, zijn erin verwerkt. Dat muziek uit alle delen van de wereld verbindt bewijst The Good Side of Bad optimaal. En de titel van de EP wordt hier ook al helemaal mee bevestigd. Fly High Oh My, de compositie die de EP afsluit, heeft een transcendente tegelijk funky atmosfeer. Muzikaal de diepte in, het publiek onbekommerd aan het dansen krijgen. Met een funky gitaarpartij, een soepele baspartij, rake drumklappen en emotievol saxspel van Daems komt ook deze track vanuit de onderbuik vol het hart binnen.  1. Almaz
  2. Maqam Tizita Saba
  3. The Good Side Of Bad
  4. Fly High Oh My