×

Björk

Vulnicura

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: One Little Indian

Vulnicura Björk Alternative 5 Björk – Vulnicura Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe lullig het ook klinkt, doordat het gelekt was kreeg het nieuwe Björk-album wel ontzettend veel aandacht. Het goede in deze is dat, nu het album ook nog eens tot haar allerbeste werk blijkt te behoren, die aandacht zonder twijfel ook optimaal zal blijven.

Dat Björk met haar nieuwe album Vulnicura weer terug zou keren naar meer toegankelijker songstructuren maakte ze zelf al duidelijk in de spaarzame interviews die ze de afgelopen tijd deed. De experimenten die ze volop aanging op albums als Vespertine (2001), Medulla (2004), Volta (2007) en Biophelia (2011), met haar ronduit geniale instrumentaties die verrassenderwijs live nog briljanter overkwamen, keert ze met Vulnicura terug naar de stijl die vanaf Homogenic (1997) wat meer losliet. Natuurlijk vervolmaakt ze haar nieuwe songs dan wel met alles wat ze in de afgelopen jaren uitgeprobeerd heeft. Het maakt Vulnicura zowel een muzikaal enorm intelligent als intrigerend album.

De teksten die Björk schreef voor het nieuwe album schreef zijn de basis van Vulnicura. Ze beschrijven de breuk met haar jarenlange partner Matthew Barney, de Amerikaanse kunstenaar en video/filmmaker. In het licht van de superpersoonlijke teksten kun je Vulnicura zien als een verwerking van het verliezen van een grote liefde. De manier hoe ze dat doet is openhartig en confronterend. Zoals in het prachtige en fascinerend getitelde History Of Touches:

I wake you up
In the middle of the night
To express my love for you
Stroke your skin and feel you
Naked I can feel all of you
At same moment

I wake you up
In night feeling
This is our last time together
Therefore sensing all the moments
We’ve been together
Being here at the same time
Every single touch
We ever touch each other
Every single fuck
We had together
Is in a wondrous time lapse
With us here at this moment
The history touches
Every single archive
Compressed into a second
All with us here as wake you up

Eerlijker en directer kunnen teksten, mijns inziens, niet geschreven worden en met de emotionele manier waarop Björk ze met haar karakteristieke stem zingt komen ze wel heel hard binnen. De teksten van de songs op het nieuwe album hebben soms een tijd mee kregen als ‘5 months after’ zodat je, je beter in haar emotionele beleving kan verplaatsen.

De songs hebben een basis in rijke beats en fascinerende soundscapes die voorzien zijn van magistrale strijkers die elke tekst nog meer laten leven. En de stem van Björk klinkt mooier en indringender dan ooit. Dat is gelijk bij de prachtopener Stonemilker wel duidelijker: Stem, beats en strijkers sluiten gloedvol op elkaar aan. Lionrock en Family en ook het zeer rijk gearrangeerde Black Lake of Mouth Mantra vallen gelijk op. Haar speciale band met Antony, die ook reeds op twee songs op het onvolprezen Volta meedeed, wordt verzegeld op het geweldige Atom Dance. Het album kent trouwens alleen maar prachtsongs en echt elke song vertelt zijn eigen muzikale verhaal.

Al eerder bewees Björk dat zij emoties en elektronica perfect wist samen te brengen tot een hartverwarmend geheel. Met Vulnicura bewijst ze dat, heel erg knap, wederom weer. De samenwerking met Arca, onder meer vermaard om zijn productie voor het voortreffelijke album LP1 van F.K.A. Twigs van vorig jaar, en The Haxan Cloak, het alias van de uit West Yorkshire afkomstige Bobby Krlic, heeft geleid tot een album dat in alles ver verwijderd is van alles wat er dit jaar gaan verschijnen.

Vulnicura is een zeer indrukwekkend album van een muzikante die haar emoties heeft verwerkt in de groots mogelijke Kunst. Een muzikant ook die meer dan welk ander muzikant haar volledig eigen muzikale wereld heeft geschapen en elke keer weer volledig weet te overtuigen.  1. Stonemilker
  2. Lionsong
  3. History Of Touches
  4. Black Lake
  5. Family
  6. Notget
  7. Atom Dance
  8. Mouth Mantra
  9. Quicksand