×

Recensie

Eigentijds

27 juni 2016

BJ Baartmans & Mike Roelofs

Ins Blaue Hinein

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Continental Europe

Ins Blaue Hinein BJ &Mike Baartmans & Roelofs Eigentijds 3.5 BJ Baartmans & Mike Roelofs – Ins Blaue Hinein Written in Music https://writteninmusic.com

Recent konden we BJ Baartmans  enige lof toe zwaaien voor zijn bijdrage aan Pan Alley Fever het  van Hidden Agenda Deluxe. Evenals de overige betrokken muzikanten van dit gelegenheidsproject heeft BJ al enkele werkstukken onder eigen naam uitgebracht. Het afgelopen decennium wordt hij, niet alleen in de studio maar ook op het podium, steevast geflankeerd door de getalenteerde toetsenman Mike Roelofs. Samen met drummer Sjoerd van Bommel vormen ze een voortreffelijk ingespeeld trio dat  de muzikale lijnen uittekent voor muzikale producties allerhande. Tijdens een van die sessies, ondertussen twaalf jaar geleden rijpte het idee bij de gitarist en de pianist om ooit samen eens iets uit te proberen.

Na die jarenlange samenwerking voelen Baartmans en Roelofs elkaar ondertussen instinctmatig aan, enigszins vergelijkbaar met een eeneiige tweeling en vormen een stilzwijgend verbond. In dit geval letterlijk te nemen, op de songs die hier passeren vind je geen woord  wel elf uitermate sfeervolle instrumentaaltjes waarin het duo hun emoties met instrumenten verhaalt. Ze verbleven tijdens de carnaval periode twee dagen in de studio in Studio Wild Verband in Boxmeerwaar ze losse muzikale flarden in concrete songs uitwerkten, BJ met een arsenaal akoestische en elektrische gitaren, Roelofs met zijn klavieren en percussie.

Met zulke geïmproviseerde aanpak kom je automatisch in jazzy structuren terecht zoals Nr.1 met de gitaar op het voorplan, terwijl in Nr.2 meer door piano gedomineerd wordt. Goodnight Lester (Young?) en Gentle Storm is bluesy afterhours jazz op een verfijnd stramien van geborstelde percussie. Er is ook ruimte voor andere stijlen, Cordoba Suite en Done hebben een flamenco touch. Bij het impressionistische Balou dwalen mijn gedachten af naar een of andere soundtrack en bij Resonator Location Blues duiken spontaan beelden op van weidse landschappen. Welke stijl ook gehanteerd wordt het duo weet met een onnavolgbare spontane wisselwerking telkens te imponeren.

Tracklisting Ins Blaue Hinein:

  1. Nr.1
  2. Balou
  3. Resonator Locator Blues
  4. Carnival
  5. Cordoba Suite
  6. Goodnight Lester
  7. Before Too Long
  8. Gentle Storm
  9. Nr.2
  10. Done

Sunday Morning