×

Recensie

Rock

18 februari 2011

Bintangs

Fifty Fifty

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: CoraZong Records

Fifty Fifty Rock 3 Bintangs – Fifty Fifty Written in Music https://writteninmusic.com

Eén van Nederlandse oudste bands is dit jaar jarig: de Bintangs vieren namelijk hun 50e verjaardag. Dat doen ze op 26 februari in Paradiso, tijdens een speciale Bintangsdag. Naast (uiteraard) veel muziek is dan ook de presentatie van een nieuwe live cd/dvd, een 10” live vinyl album en zelfs een boek met live-cd. De titel is Fifty Fifty.

Met hits als Travelin’ In The USA en Ridin’ On The L&N groeien de Bintangs in de jaren 60 uit tot één van Nederlands meest succesvolle rhythm & bluesbands. Vooral live zorgen de heren voor veel muzikaal vuurwerk. Ze brengen het zelfs tot in het voorprogramma van The Rolling Stones en The Kinks. Toch kent de groep ook mindere momenten: er is nogal eens sprake van onenigheid en daarmee ook van wisselende bezettingen. Je mag zelfs vraagtekens plaatsen bij de leeftijd, aangezien de band in de jaren 80 een tijdje opgeheven was.

Toch spelen ze nu dus weer, mede-oprichter Frank Kraaijeveld is vanaf 2004 zelfs weer de frontman. Tijdens hun verjaardagsfeestje in Paradiso gaan de Bintangs trouwens ook een set in een oude bezetting spelen. Die formatie laat horen wat voor muziek ze maakten tot 1974, om daarna in de huidige bezetting verder te spelen. Die bestaat nu uit:

Frank Kraaijeveld: bas en zang
Maarten Ibelings: (slide)gitaar
Dagomar Jansen: zang, (slide)gitaar en mondorgel
Gerben Ibelings: drums

Het album Fifty Fifty is dus een live-opname van een optreden dat de band gaf in november 2010. De muziek klinkt zoals we gewend zijn van de Bintangs: lekkere, opzwepende rhythm & blues. Oud en nieuw werk van de band komt voorbij. Het geluid is rauwer dan vroeger, onder meer dan de doorleefde zangstem. Niet dat dit erg is, het roept zelf een gevoel van spijt op, een gevoel van “was ik er maar bij geweest, tijdens dat concert in Brennels Buiten. Of all places.”

Het boek beschrijft de 50 jaar Nederlandse rockhistorie van de band in 50 korte verhalen, geïllustreerd met veel foto’s. Zoals de band het zelf aankondigt: van historisch zwart-wit tot knallend full-colour. De dvd brengt de aanloop naar het grote verjaardagsfeest in beeld.

Sceptici zullen roepen dat ze twaalf nummers lang niets nieuws onder de zon horen. Aan de andere kant, het oude onder de zon klinkt toch nog steeds erg strak en erg fijn. Als de band op 26 februari net zo speelt, dan belooft het daar in Paradiso een gezellig feest te worden, waar je als liefhebber van deze muziek graag bij wilt zijn. Bintangs, van harte en op naar de volgende vijftig jaren! 1. Murder
 2. La Femme Sans Tête
 3. Go Go Give It A Go
 4. Do John
 5. Heat It All Up
 6. Agnes Grey
 7. Break Up
 8. Fire And Iron
 9. Cross Eyed Mary Jane
 10. Ridin’ On The L&N
 11. Alright Alright
 12. Pick It Up