×

Recensie

Jazz

06 februari 2019

Binker Golding and Elliot Galvin

Ex Nihilo

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Byrd Out

Ex Nihilo Binker Golding Binker Golding and Elliot Galvin Jazz 4.5 Binker Golding and Elliot Galvin – Ex Nihilo Written in Music https://writteninmusic.com

Een mooi verrassende combinatie die we niet zagen aankomen: saxofonist Binker Golding, helft van het energieke duo Binker and Moses (Boyd) en Elliot Galvin, toetsenman van het avontuurlijke Dinosaur. Ex Nihilo is hun eerste samenwerking op plaat.

Vrij en uitdagend, dat was wat de mannen voor hun eerste samenwerking op plaat voor ogen hadden en dat is exact wat Ex Nihilo geworden is. Luister naar de lange openingstrack Aeturnum Vale en hoor hoe de mannen elkaar aftasten in klankkleuren en direct in spel op elkaar reageren. Improvisatie in optima forma. Weerbarstiger en verdergaand dan alles wat de mannen hiervoor hebben vastgelegd.

Het daarop volgende Eram Quod Es is een al net zo uitdagende track die alles wat de heren voorheen maakten bleek kleurt. En dat is opvallend omdat beide muzikanten op hun voorgaande projecten ook al nooit avontuurlijk gas leken terug te nemen. Hun vrije muzikantengeest kent op Ex Nihilo gewoonweg geen grenzen.

Ook een compositie als Eris Quod Sum waarbij Golding een repeterende saxlijn speelt en Galvin de klankkleuren van de vleugel onderzoekt, is een zeer spannende. Wederom geen duidelijk gestructureerde lijnen maar vrij spel waarin de interactie fascinerend goed is. Adaequatio Intellectus Et Rei duikt daarna weer lekker de diepte in met uitbundig en dwars spel. Een track als een fijne oorwassing.

De twee meest toegankelijke stukken van het album zitten aan het eind. Eerst met Aliquid Stat Pro Aliquot, een welhaast meditatieve compositie waarin Galvin met een subtiele pianolijn de basis legt voor Goldings gevarieerde spel. En afsluittrack Non Plus Extra kent zelfs melodieus en prachtig gespeeld pianospel dat met sterk improviserende spel van Golding een zeer bijzondere inkleuring krijgt. Wat een prachttrack en subliem slot van het album.

Ex Nihilo is geen gemakkelijke,  maar vooral uitdagende jazzkost. Maar wat een luisterrijke beleving is het! Een album om in zijn improviserende vrijheid steeds opnieuw te ontdekken. Ex Nihilo is een uitdagend nieuw hoogtepunt in de golf aan albums die de jonge Britse jazzscene voortbrengt. 1. Aeturnum Vale
 2. Eram Quod Es, Eris Quod Sum
 3. Ad Usum Proprium
 4. Adaequatio Intellectus Et Rei
 5. Aliquid Stat Pro Aliquot
 6. Non Plus Ultra

Kant A:

 1. Aeturnum Vale
 2. Eram Quod Es
 3. Eris Quod Sum

Kant B:

 1. Adaequatio Intellectus Et Rei
 2. Aliquid Stat Pro Aliquot
 3. Non Plus Ultra