×

Recensie

10 mei 2016

Billy Shaddox

I Melt, I Howl

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Eigen Beheer , Folkwise

I Melt, I Howl Billy Shaddox Roots 3.5 Billy Shaddox – I Melt, I Howl Written in Music https://writteninmusic.com

Billy Shaddox is al even actief in het Americana folkcircuit en daarbuiten. ‘Ik musiceerde vaak onder verschillende muzikale hoedjes in diverse bands”, zegt de man die zelden zonder hoedje  laat fotograferen. Een tijdje geleden nam Billy een drastische beslissing, hij zegt zijn job op en verhuist van zuidelijk Californië naar de bergen van Colorado. Er is altijd al een sterke band met de natuur aanwezig in zijn songwerk, zo blijkt op het eerste werkstuk Mellow Me dat na een trektocht door Nieuw Zeeland tot stand komt. Ook op de reguliere voorganger verwijst niet alleen de afgebeelde foto naar de schoonheid van een leven in harmonie met de  natuur.

De titelsong trapt met deze langspeler met brio op gang, krinkelende gitaartjes en  melodieuze zang creëren een heerlijk zonnig , zomers popsfeertje, refererend naar zijn vorige thuishaven en ook aanwezig in het met aanstekelijk toetsenwerk gelardeerde My Hands Don’t Lie. Met het door banjo (Billy’s vader was een bluegrassman) aangestuurde Feels Like Home blijven we aan de Westkust. Shaddox heeft het zelfs expliciet over de Golden Coast. het gelijknamige nummer is eigenlijk een afscheid, dat op een wat drammerige ritmiek en fingerpicking huppelt evenals een soepel swingend Leaves In Autumn.

In Telescope krikt de ritmesectie het ritme nog wat verder op en dat blijkt niet echt een geniale zet Niet dat we meteen gillend weghollen maar we verkiezen toch eerder werk zoals het meeslepende Story Of You And I dat zich meer in de alt country hoek manifesteert of de grotendeels akoestische, tedere ballade als Who Were You.

In de wat ruigere folkrock van Not Easy Anymore kunnen  producer Sam Kassirer en Bobby Shaddox, de enige muzikanten die naast Billy in de studio figureren, zich nog eens goed uitleven. Billy Shaddox heeft zijn verhuis blijkbaar bijzonder goed verteerd dat belooft voor de nabije toekomst. 1. I Melt, I howl
 2. My Hands Don’t Lie
 3. Feels Like Home
 4. Fireflies
 5. I Believe
 6. Story Of You And I
 7. Telescope
 8. Golden Coast
 9. Leaves In Autumn
 10. Who You Were
 11. Not Easy Anymore