×

Recensie

Pop

26 juni 2015

Billy Price & Otis Clay

This Time For Real

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: VizzTone

This Time For Real Billy Price Billy Price & Otis Clay Pop 4 Billy Price & Otis Clay – This Time For Real Written in Music https://writteninmusic.com

Ze behoren geenszins tot dezelfde generatie en ze zijn evenmin uit dezelfde regio afkomstig. Billy Price, de blanke R&B man uit Pittsburg en de zwarte Southern soul veteraan Otis Clay vormen een opmerkelijk duo.

Echt verwonderlijk is dat niet Price koos als titelsong van zijn debuut met The Keystone Rhythm Band voor It’s Over, een nummer van Clay, die hij als zijn mentor beschouwt.  Enkele jaren later in ‘82 werd Clay uitgenodigd voor enkele concerten. De soulbrothers bleven in contact en dat leidt ruim dertig jaar later tot het eerste volwaardige werkstuk dat in de Riverside Studios in Chicago tot stand kwam.

Naast het accurate productiewerk zetten de uitgebalanceerde gitaarlicks van Duke Robillard, die met zijn begeleidingsband aantreed, het duo meteen op het juiste spoor in de opener Somebody Changes My Sweet Baby’s Mind. De blazerssectie werd bij Roomful of Blues gerekruteerd en voor het in het genre onontbeerlijke koortje dat regelmatig opduikt tekent een gereputeerd en doorgewinterd dameskransje.  De hitsige funk Going to the Shack wipt haasje over met het dramatisch opgebouwde All Because of Your Love. Zo gaat het twaalf nummers verder zonder inzinkingen.

Ook het tragere werk zoals de pianoballade Book Of Memories het van Joe Tex geleende I’ll Never Do You Wrong ademen een onmiskenbare authenticiteit uit. Naast werk uit het grote soulboek  wordt het van Los Lobos geleende Tears Of God in een onweerstaanbaar Memphissoulbad ondergedompeld evenals het koortsige duet Too Many Hands, dit nummer van Mabon Hodges  grifte  Clay in de vroege jaren zeventig voorgoed in ons geheugen. Werk van het soulduo bij uitstek Sam & Dave roept eveneens fijne herinneringen op en de fraaie en perfect opgebouwde uitvoering van You Got Me Hummin die we hier voorgeschoteld krijgen vormt een volwaardige afsluiter. This Time For Real behoort ongetwijfeld tot het betere werk in het genre. 1. Somebody Changing
 2. My Sweet Baby’s Mind
 3. Going to the Shack
 4. All Because of Your Love
 5. Love Don’t Love Nobody
 6. I’ll Never Do You Wrong
 7. Don’t Leave Me Starving for Your Love
 8. Broadway Walk
 9. Book of Memories
 10. To Many Hands
 11. Tears of God
 12. You Got Me Hummin’