×

Recensie

Jazz

16 juli 2019

Billy Meier

Sounds from Erra

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Øra Fonogram

Sounds from Erra Billy Meier Jazz 3 Billy Meier – Sounds from Erra Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Zwitserland afkomstige schrijver Billy Meier is zijn hele leven al gefascineerd geraakt door het leven op andere planeten. Hij komt regelmatig in het nieuws vanwege foto’s van UFO’s. Zijn visie raakt regelmatig in opspraak vanwege het gerommel met zijn bewijsstukken, waarvan bij vele waarnemingen achteraf bewezen wordt dat het hier om trucage gaat. De psychedelische Noorweegse band Billy Meier heeft zich naar deze schijnbare ziekelijke fantast genoemd.

Op Sounds from Erra staat de denkbeeldige planeet Erra centraal. Dit vreemde conceptalbum heeft raakvlakken met het baanbrekende werk van het zwaar door drugs beïnvloedde Gong van Daevid Allen. Billy Meier mengt traditionele instrumenten als viool en fluit met gitaar, drums en synthesizer. Hierdoor ontstaat er een toekomstig beeld van een leefgemeenschap in het verre sterrenstelsel, welke als basis naar de sprookjesachtige Middeleeuwen met zijn sages en legendesterug gaat. Uiteraard zijn er ook raakvlakken met Tolkiens Midden-Aarde, welke in de In De Ban Van De Ring verhalen centraal staat. Door de exotische new age van het sterke Leaving Planet Earth waan je jezelf in een proefrit van een pas geopende Efteling attractie. Het wekt genoeg nieuwsgierigheid op om deze psychedelische trip te vervolgen. Een yoga gepimpte voice-over brengt je tot rust om helemaal zen in de wereld van Billy Meier te stappen, waarbij de traditionele westerse volkscultuur de basis voor de oosterse uitstapjes vormt.

Woeste tribal percussie ontfermen zich over lieve knuffeldieren bliepjes in het bijzonder springerige Contact. Vervormde violen spannen met aangename gitaarecho’s onder een mantra beat van zwoele donkere drumpartijen in Semjase’s Cry (To Her Lost Lover Billy) samen. Steeds als er iets dreigends gebeurt gaat vervolgens met ambient soundscapes de rem erop. De introducerende reisleidster is leuk, maar mag achterwege blijven. Dit geeft afbreuk aan het avontuurlijke, waardoor de ruimte om zelf de muziek te ontdekken geminimaliseerd wordt. Het funky bas gefreak in Plejarens By The River is misschien wel minder futuristisch, en meer retro seventies gericht. Hierdoor vervaardigd de vertroebelde aandacht. Direct is de focus naar deze Noorweegse muzikanten terug. Gedurfde jazzy snapshots vervolgen de improviserende lijn. Een heerlijke voortzetting rvan alle logica ontbreekt. Speels is daar het Casio electronisch orgeltje waar heel basic in het zwaar bezopen Space Train op gepield wordt. Helaas gaat dit te lang tot een effectloos einde door. Al snel zwakt het tot een opgedroogde bron van inspiratie af.

Het jengelende banjo gitaartje dat in aangenaam bas en fluit gejam overgaat maakt van Billy’s Night Out een overheersend hoogtepunt. Dit bouwen ze tot in alle finesse uit, om volledig met repeterende trompetterspel los te gaan. De gestoorde Double Full Moon drones overschrijden de irritatiegrens, zeker als daar amateuristisch synth geklooi aan toegevoegd wordt. Verschrikt gaan we op zoek naar andere levensvormen op Leaving Planet Erra, concluderend dat ze daar minder ontwikkeld zijn dan op onze Aarde Sounds from Erra wil teveel rondcirkelen. Verder dan de belevingswereld van twee dementerende goudvissen die rondjes zwemmen in een vissenkom komt het niet. 1. Leaving Planet Earth
 2. Contact
 3. Semjase's Cry (To Her Lost Lover Billy)
 4. Beamship View
 5. A Planet Of Plants
 6. Plejarens By The River
 7. Space Train
 8. Plejarens In The Forest
 9. Magical Mystery Pond
 10. Billy's Night Out
 11. Luminescent Squirrels
 12. Double Full Moon
 13. Leaving Planet Erra