×

Recensie

Jazz

17 november 2012

Billy Hart

All Our Reasons

Geschreven door: Henning Bolte

All Our Reasons Billy Hart Jazz 4 Billy Hart – All Our Reasons Written in Music https://writteninmusic.com

Het debuut van Hart (1940) als leider op ECM begint met een korte, onopvallend mooie drum-intrio voordat Harts band van cracks erin komt: Mark Turner, saxofoon, Ethan Iverson, piano en Ben Street op bas. Het album bevat alleen originals van de bandleden waarbij Iversons Ohnedaruth op Coltranes Giant Steps gebaseerd is. In het gedragen openingsstuk Song For Balkis is Coltrane ook niet zo ver weg*.

Hart is een dynamische voorwaartsgerichte drummer die gortdroge harde tikken op een mooie manier met fantastisch ruisende bekkens combineert. In golven duikt hij uit de klanken op, brengt krachtige accenten aan en gaat dan weer op in het klankgeheel. Zijn spel is opmerkelijk variabel binnen één stuk en van stuk tot stuk. Dat maakt het enerzijds functioneel en anderzijds kleurrijk zoals bijvoorbeeld in het derde stuk Tolli’s Dance. De manier waarop hij onder, naast, langs de lange lijnen van Mark Turner manoeuvreert, roept een speciale ontspannen spanning op waarin je oor in de klanken heen en weer kan gaan zonder het spoor kwijt te raken. De variëteit gaat eigenlijk ook op voor de stukken. Die voegen zoals Duchess met groot raffinement zowel vloeiend als met gave breaks verschillende stijlelementen in elkaar. In Nigeria van Turner hoor je eerst wat vluchtig etherische elementen van Rollins’ Airregin voordat op het moment van eerste gewenning afbreekt en Hart een Afrikaans getinte percussio- nistische verkenning ingaat. Aansluitend doet Iverson op dezelfde lijn nog zijn ding met de clavé en kleine Cubaanse verspringingen. Ook in een ‘hangend’ stuk zoals Wasteland van Turner. Het gave slotstuk Imke’s March begint met zacht fluiten. Het is een bijzonder mooie marsvariatie. Geweldig hoe Hart hier vanuit de achtergrond, de tweede linie speelt en Iverson opnieuw de Spanish tinge door laat klinken. Het puntje op de “i” is dan hoe zij het stuk met zijn tweeën fluitend laten eindigen c.q. de ruimte in sturen.

Het Billy Hart Kwartet is op 23 november in het Bimhuis, Amsterdam, te zien en op 24 november in Lantaren/Venster, Rotterdam.

* Hart is zelfs door Coltrane voor zijn band gevraagd toen deze op zoek was naar een tweede drummer (naast Elvin Jones). Hart was een jonkie toen en voelde zich nog niet rijp ervoor. Een tweede kans kreeg hij niet aangezien Coltrane korte tijd later stierf.

Tracklisting All Our Reasons

 1. Song For Balkis
 2. Ohnedaruth
 3. Tolli’s Dance
 4. Nostalgia For The Impossible
 5. Duchess
 6. Nigeria
 7. Wasteland
 8. Old Wood
 9. Imke’s March


 1. Song For Balkis
 2. Ohnedaruth
 3. Tolli's Dance
 4. Nostalgia For The Impossible
 5. Nigeria
 6. Duchess
 7. Wasteland
 8. Old Wood
 9. Imke's March