×

Recensie

Roots

21 september 2016

Billy Bragg & Joe Henry – Shine A Light: Field

Shine A Light: Field Recordings From The Great American Railroad

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: CV30

Shine A Light: Field Recordings From The Great American Railroad Billy Bragg & Joe Henry Roots 4.5 Billy Bragg & Joe Henry – Shine A Light: Field Recordings… Written in Music https://writteninmusic.com

Billy Bragg, de sociaal en politiek geëngageerde Britse bard, toonde altijd al een bijzondere fascinatie voor de muzikale erfenis aan de overkant van de Atlantische Oceaan die zich geenszins beperkt tot zijn inspirerende voorganger Woody Guthrie. Gedreven door de woede van punkrock stroming vindt hij inspiratie bij de sociaal bewuste folk van Guthrie en Dylan en assimileerde in een persoonlijk strijdbaar repertoire.

Het is geen toeval dat hij bij Joe Henry terecht kwam, Henry werkt samen met notoire muzikanten uit de rootssector zoals T Bone Burnett, Van Dyke Parks en Daniel Lanois en figureert als producer in  talloze projecten. Elvis Costello, John Doe, Solomon Burke, Rodney Crowell, Bonnie Raitt en Bettye Lavette figureren op de uitgebreide lijst. En onlangs werd American Tunes, een recente sessie met de ondertussen betreurde Allen Touissant, uitgebracht. Henry is eveneens als producer betrokken bij het naar Woody Guthrie refererende Tooth & Nail van Bragg.

Field Recordings From The Great American Railroad luidt de veelzeggende ondertitel. In maart stapte het duo met de gitaarkoffer in de hand in het Union Station van Chicago voor een treintrip in  rijtuigen van Texas Eagle spoorwegmaatschappij van zo’n 270O mijl die naar Los Angeles in de rijtuigen van Texas Eagle spoorwegmaatschappij. Tijdens de 65 uur durende reis door Amerika. Onderweg namen ze songwerk dat de impact van het spoorwegennet op sociale en culturele leven reflecteert. De geïmproviseerde sessies vonden duidelijke hoorbaar plaats op stopplaatsen, hotellobby’s, laadkaaien en wachtzalen van stations.

Zo hoor je de treinen aankomen in de openingssong, de traditional Rock Island Line, ooit voortreffelijk door de skiffleprins Lonnie Donegan vereeuwigd, maar Bragg en Henry brengen hier duetsgewijs een stokoude vraag en antwoord uitvoering. Het duo beschikt niet alleen over markante, complementaire stemmen maar blijken ook getalenteerde fingerpickers zoals The L&N Don ’t Stop Here Anymore, een klaagzang voor de teloorgang van de mijnen in Kentucky, illustreert. De bekende meezinger Midnight Special, aan Leadbelly toegeschreven maar in 1926 al door Pistol Pete vastgelegd kwam in St Louis, Missouri tot stand in een treindepot. Verderop  stuit je op  een andere traditional van Leadbelly maar de versie die hier voorgeschoteld wordt is onmiskenbaar een diep doorvoelde ode aan The Louvin Brothers.

In het van Hank Williams afkomstige Lonesome Whistle hoor je naast diep gegrom een fraaie jodelpassage, die eveneens opduikt in het in het obligate Waiting On A Train van Jimmie Rodgers Harmonica tonen begeleiden het schitterende KC Moan. Ook Gentle On My Mind, een tijdloods pareltje van John Hartford, passeert in deze wonderlijke selectie. Hobo’s Lullaby vormt een eresaluut aan de illegale passagiers die destijds in de goederenwagons reisden. En Railroading On The Great Divide beschrijft de adembenemende panorama’s vanuit de rijtuigen. na de van Doc Watson gekende traditional John Henry leidt ochtendlijk vogelgesjilp naar de finale song, Gordon Lightfoot’s Early Morning Rain, opgenomen in Union Station in eindbestemming Los Angeles. Het is vooral de geïnspireerde ambachtelijke old school benadering die dit sfeervolle authentieke veldwerk een tijdloos allure verleent. 1. Rock Island Line
 2. The L&N Don't Stop Here Anymore
 3. The Midnight Special
 4. Railroad Bill
 5. Lonesome Whistle
 6. KC Moan
 7. Waiting For A Train
 8. In The Pines
 9. Gentle On My Mind
 10. Hobo's Lullaby
 11. Railroading On The Great Divide
 12. John Henry
 13. Early Morning Rain