×

Recensie

Alternative

01 augustus 2019

Bill Ryder-Jones

Yawny Yawn

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Domino

Yawny Yawn Bill Ryder-Jones Alternative 4 Bill Ryder-Jones – Yawny Yawn Written in Music https://writteninmusic.com

In de nasleep van het succes van zijn vierde album Yawn, dat bij ons ook moeiteloos in de jaarlijst belandde, besloot Bill Ryder alle songs van het album ook alleen met piano op te nemen. Eigenlijk om gewoon eens te kijken hoe dat zou uitpakken. Niet alleen Ryder-Jones bleek enthousiast met de uiteindelijke opnamen, ook zijn label bleek verguld.

En zo kunnen we nu het album Yawny Yawn verwelkomen. Met de albums If…(2011), A Bad Wind Blows In My Heart (2013), West Kirby County Primary (2015) en Yawn (2018) is Ryder-Jones bezig een wel heel interessant oeuvre op te bouwen. Albums mooi verschillend in sfeer en met een constante ambitieuze muzikale ondertoon. Niet alleen multi-instrumentalist maar ook nog eens arrangeur en producer krijgt Ryder-Jones vrijwel alles uit de muziek die hij in zijn hoofd heeft. Yawny Yawn is daar ook weer een eigenwijs bewijs van.

Hoe prachtig om de geweldige songs van Yawn nu in sobere pianoversies te horen met die ingetogen prachtstem van Ryder-Jones daar overheen. En wat soundscapes in de achtergrond. Hoe goed hij ook als gitarist is zo weinig mis je die in deze opnamen. Zelfs in de geweldige gitaarsong als Mither.

Het is echt opzienbarend hoe Ryder-Jones de songs van Yawn een geheel nieuw leven geeft. Geen tweede leven, maar een echt nieuw leven. Yawny Yawn voelt als een volledig op zichzelf staand album dat al net zo prachtig is als het gitaargedreven Yawn. Luister alleen als naar songs als albumopeners There Is Something On Your Mind, Time Will Be The Only Saviour en Recover en hoe bloedmooi ze in deze pianoversie klinken. En de ‘nieuwe’ versies van Don’t Be Scared, I Love You, There Are Worse Things I Could Do, een zeer emotioneel John en albumafsluiter Happy Song zijn al net zo bijzonder en intens.

Mooi ook dat de teksten van Ryder-Jones nu nog meer binnenkomen. Yawn was zoveel intenser dan velen dachten, met teksten als ‘There are worse things in this world / Than some make-up and some pearls / Not that I care what people say / I just don’t feel myself today’ (There Are Worse Things I Have Done) en ‘Boy breaks skin / The people want another win / Before it gets too much (Happy Song).

Yawny Yawn, in eerste instantie bedacht als gelimiteerd ‘tussendoortje’, mag gerust het vijfde echte album van Ryder-Jones genoemd worden. En een prachtige plaat ook nog eens!

PS. Mooi ook hoe de hoes van Yawny Yawn naadloos aansluit op die prachthoes van Yawn waarop hij met zijn oudere broer en babysitter te zien was. Op Yawny Yawn zit zijn oma frontaal vooraan met de kleine 3-jarige Bill achter de keyboard daarachter.  1. There's Something On Your Mind
  2. Time Will Be The Only Saviour
  3. Recover
  4. Mither
  5. And Then There's You
  6. There Are Worse Things I Could Do
  7. Don't Be Scared, I Love You
  8. John
  9. No One's Trying To Kill You
  10. Happy Song