×

Bill Ryder-Jones

Yawn

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Domino Records

Yawn Bill Ryder-Jones Alternative 4 Bill Ryder-Jones – Yawn Written in Music https://writteninmusic.com

Niemand die net zo druilerig als het Britse weer kan klinken als Bill Ryder-Jones. En wat houden we van zijn droefgeestige vaak lekker lome songs immer van lekker royaal en rauw klinkende elektrische gitaren voorziene songs. Yawn, zijn nieuwste tegelijk vierde album, is zo’n fijne ‘sleeper’, een term die de Britten bedachten voor een album dat maar mooier en mooier wordt elke keer als je ‘em hoort en via word-to-mouth een steeds groter publiek vindt.

‘But there’s a fortune to be had from telling people you’re sad’, zingt hij in openingssongs There’s Something On Your Mind en als de gitaren om hem heen oprukken voel je volledig met hem mee. Zijn relaxte stem past zich aan de gitaren maar nauwelijks aan. Alsof hij alleen in het landschap staat en nauwelijks doorheeft dat er een dikke storm en regenbui op hem af komt; zich er als deze aangekomen is dan maar volledig aan overgeeft.

Bij Time Will Be The Only Saviour blijft een gitaarstorm uit maar die op de resonerende gitaar op de achtergrond past goed bij de melancholische sfeer die over de song hangt. Met ‘This silence is killing me’ opent Ryder-Jones Recover en het zet fraai de toon voor deze akoestische song. Nee, een vrolijke jongen is Ryder-Jones nooit echt geweest maar wat weet hij zijn mistroostigheid toch in prachtige songs om te zetten.

Mither, de eerste track van het nieuwe album die aan het einde van de zomer uitkwam, mag de boeken in als de allermooiste alternative gitaartrack van dit jaar. Heerlijk hoe de song in een fijne spanningsboog opbouwt, dan even gas terugneemt en dan in een grandioze finale alle kanten uitgiert. Machtig wat Ryder-Jones hier laat horen.

En zo bouwt Yawn verder in wat Ryder-Jones op zijn vorige albums al zo onweerstaanbaar maakte. Maar waar de sfeer daar nog wat frivoler was, is Yawn een coherenter tegelijk donkerder album te noemen. Er dienden zaken verteld en dingen gezegd te worden over hoe Ryder-Jones naar zichzelf kijkt en de mensen en de wereld om hem heen.

Hoe geweldig klinkt zijn stem in elke song ook weer. Onderkoeld, prachtig in sfeer. Maar een enkele keer geeft hij in zijn zang iets aan (in het prachtige There Are Worse Things I Could Do). En steeds is er weer die cello die de songs nog iets meer melancholie meegeeft. De cello is overigens het enige instrument dat Ryder-Jones trouwens niet zelf speelde. Ja, hij is inderdaad zo’n multi-instrumentalist die de hele plaat helemaal alleen inspeelde en ook nog eens geweldig produceerde. De sfeer op het album is geladen en waar een andere producer op volle kracht was gegaan laat Ryder-Jones de gitaren eerst langzaam opkomen om die vervolgens in een dikke maar nooit overheersende storm te laten binnenkomen. De manier waarop hij dat voor elkaar heeft gekregen maakt Yawn ook zo bijzonder. De plaat kruip tijdens het luisteren onder de huid. Vaak laat hij in de songs op de achtergrond al een fijn resonerende gitaar al aankondigen wat er gaat (of juist niet) gaat gebeuren.

And Then There’s You, Don’t Be Scared, I Love You, John en No One’s Trying To Kill You en albumafsluiter Happy Song (natuurlijk geen happy song maar hoe mooi kan melancholie toch zijn als je elektrische gitaren hebt) zijn naast die eerder genoemde tracks al net zo prachtig. Memorabele songs gevat in een heerlijk bad gitaren met die warme stem van Ryder-Jones daar als afmaker overheen.

Met Yawn overtreft Ryder-Jones de verwachtingen die zijn vorige albums A Bad Wind Blows In My Heart (2013) en het eveneens geweldige West Kirby County Primary (2015) al opriepen. Yawn is het album dat het grote talent Bill Ryder-Jones ineens naar de grotere zalen brengt en onverwacht meer publiek oplevert. En dat is allemaal volledig terecht.  1. There's Something On Your Mind
  2. Time Will Be The Only Saviour
  3. Recover
  4. Mither
  5. And Then There's You
  6. There Are Worse Things I Could Do
  7. Don't Be Scared, I Love You
  8. John
  9. No One's Trying To Kill You
  10. Happy Song