×

Recensie

Jazz

19 augustus 2020

Bill Frisell

Valentine

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

Valentine Bill Frisell Jazz 4 Bill Frisell – Valentine Written in Music https://writteninmusic.com

Dat meestergitarist Bill Frisell met Thomas Morgan op bas en Rudy Royston op drums een geweldig nieuwe trio heeft was de afgelopen jaren reeds wereldwijd op de podia te zien. Een album hadden ze nog niet opgenomen. Tot nu.

Valentine laat een wel heel geïnspireerde Frisell horen die in Morgan en Toyston een gedreven en super soepel spelende ritmetandem heeft. Mannen die onder het fabuleuze spel van Frisell magnifieke, immer verrassende lijnen spelen, niet ook op maar iets van voorspelbaarheid te betrappen zijn.  Mannen die van nature snappen waar composities avontuur en waar ze melodie en subtiel samenkomen nodig hebben.

Frisell voelt zich met deze mannen als een vis in het water. Zijn van folk doortrokken jazzfiguren klinken zo fris, helder, rijk en emotievol als je maar van hem kunt wensen. Zijn spel is, hoewel merendeels behoorlijk ingehouden, ongelooflijk rijk geschakeerd. Zonder al te veel effecten, behoorlijk rechtdoor in sound eigenlijk deze keer, klinkt hij indrukwekkend puur en overtuigend.

Valentine is een meesterlijk jazzalbum van drie muzikanten die elkaar perfect aanvoelen en elkaar tot grote hoogten weten op te duwen. Een afgewogen collectie van eigen composities van Frisell, bewerkingen van American standards en een vrije bewerking van We Shall Overcome, een song waarvan de waarde op juist dit moment nog net zo geldend is als zeg 50 jaar terug.

Valentine is zo’n jazzalbum dat je ongemerkt maar achter elkaar op blijft zetten. Een album dat als een warme deken over je neervalt en waarop zo meesterlijk rust wordt gevonden tegelijk zo geweldig op gespeeld wordt dat je er maar geen genoeg van kunt krijgen.

Valentine werd opgenomen door Tucker Martine, voor velen vooral bekend als  producer van alternative rockbands als My Morning Jacket en The Decemberists en muzikanten als Sufjan Stevens en k.d. lang. Maar Martine is reeds vanaf begin deze eeuw ook betrokken bij de meeste opnamen van albums van Frisell, immer naast vaste producer Lee Townsend. Martine’s opnamen zijn immer kraakhelder en warmbloedig waardoor het fascinerende spel van Frisell, en zijn mannen, optimaal door je speakers komt. Exact dus zoals je jazz wilt horen klinken. 1. Baba Drame
 2. Hour Glass
 3. Valentine
 4. Levees
 5. Winter Always Turns To Spring
 6. Keep Your Eyes Open
 7. A Flower Is A Lovesome Thing
 8. Electricity
 9. Wagon Wheels
 10. Aunt Mary
 11. What The World Needs Now Is Love
 12. Where Do We Go?
 13. We Shall Overcome