×

Recensie

Jazz

23 juni 2017

Bill Frisell & Thomas Morgan

Small Town

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

Small Town Bill Frisell Bill Frisell & Thomas Morgan Jazz 4 Bill Frisell & Thomas Morgan – Small Town Written in Music https://writteninmusic.com

Met de live-registratie van een concert dat Bill Frisell en Thomas Morgan vorig jaar maart samen in de Village Vanguard, New York, gaven zijn de opnamen nu onder de titel Small Town op album uitgebracht. Wat een ontzettend goed idee is dat geweest. Het brengt het grote talent en het weergaloze spel van de terecht veel gelauwerde gitarist en bassist weer volop in de schijnwerpers.

Dat het een prachtavond is geweest wordt gelijk met de fantastische opener It Should Have Happened A Long Time Ago, een compositie van Paul Motian, wel heel erg duidelijk. Het ingetogen spel vol prachtige muzikale structuren brengt het allerbeste in de prachtcompositie naar boven. En dat van effecten voorziene slotdeel is hartverscheurend. Gelijk is duidelijk hoezeer Frisell en Morgan elkaar aanvoelen en hoe ze elkaar stimuleren het allerbeste spel in elkaar naar boven te halen. Alleen al deze uitvoering is het aanschaffen van dit album waard!

De Small Town setlist is er vooral één waar Frisell wel raad mee weet. In zijn constante muzikale zoektocht door het Amerikaanse muziekverleden, laat hij met de Carter Family’s country song Wildwood Flower en Fats Domino’s New Orleans-rocker What a Party maar weer eens horen hoe subtiel tegelijk uitzinnig zijn gitaarspel zich over de jaren heeft doorontwikkeld. Maar zeker ook zijn eigen composities laten een breed spectrum aan Amerikaanse invloeden horen. Morgan is daarbij de ideale bassist om Frisell daarin bij te staan. Zo divers, dan weer dragend dan weer prominent, hoor je bassisten maar heel weinig. Frisell en Morgan zijn een droomduo.

Het repertoire op Small Town is fijn afwisselend. Op de muzikale diversiteit van Frisell gesneden en op hun beider jazzbasis gedreven, onderzoeken ze steeds weer nieuwe muzikale wegen. Luister alleen al eens naar hun verbluffende interpretatie van Subconscious Lee van Lee Konitz. Ronduit indrukwekkend. Nou ja, alles op Small Town klinkt even prachtig maar het zijn uiteindelijk de buitengewone titeltrack en Poet – Pearl, de enige compositie die ze samen schreven, die dit album nog bijzonderder maken. Wat een fascinerend (samen)spel laten de mannen hierop horen en wat een prachtig gelaagde composities zijn het. Die lekker dwarse uitvoering van John Barry’s Goldfinger is er als albumafsluiter ook al één om niet te versmaden.  1. It Should Have Happened A Long Time Ago
  2. Subconscious Lee
  3. Song For Andrew No. 1
  4. Wildwood Flower
  5. Small Town
  6. What A Party
  7. Poet / Pearl
  8. Goldfinger