×

Recensie

Pop

01 mei 2015

Bill Fay

Who Is The Sender?

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Dead Oceans

Who Is The Sender? Bill Fay Pop 5 Bill Fay – Who Is The Sender? Written in Music https://writteninmusic.com

Toen drie jaar geleden het prachtige album Life Is People uitkwam waren maar weinig mensen zich bewust van het feit dat Bill Fay 40 jaar daarvoor al twee weinig succesvolle albums had uitgebracht. En nadat hij door tegenvallende verkopen van die albums door zijn platenlabel gedropt werd en zich op andere zaken en zijn familie had gericht. Wat al helemaal niemand wist was dat hij ondertussen wel degelijk songs was blijven schrijven. Life Is People, een album vol nieuwe Fay songs, bleek een album vol prachtig gerijpte songs en de grote aandacht die volgde was dan ook meer dan terecht.

Met het indrukwekkende War Machine, een even overrompelende als majestueus uitgebouwde, prachtsong konden we vorige maand al kennismaken met Who Is The Sender?, het nieuwe album van de in Noord-Londen wonende Fay. Die eerste track bleek een voorbode van datgene Fay ons laat horen op de excellente opvolger van zijn succesvolle comebackalbum. Gemaakt in Ray Davies’ Konk Studio’s in Noord-Londen met hetzelfde team als Life Is People (producer Joshua Henry – wiens vader, een Vietnamveteraan en enorm Fay fan, zijn zoon op Fay attent maakte – de vermaarde engineer Guy Massey en (nieuwe lichting) muzikanten Tim Weller, Matt Deighton en Mikey Rowe en oud-getrouwen Alan Rushton en Ray Russell) imponeert Who Is The Sender? welhaast nog meer als zijn voorganger.

Het is een album geworden waarop Fay, nog meer dan op Life Is People, met rake melodieën zijn composities steeds uit weet te bouwen tot majestueuze songs. Met Fay achter de piano weten de muzikanten om hem heen steeds weer de juiste toon en sfeer te vinden om de composities naar het allerhoogste plan te tillen. Ze krijgen allen een bijna pastorale sfeer mee die de persoonlijke en mooi diepgravende observaties een optimale emotie meegeven. Fay, ondertussen 72 jaar, kijkt om zich heen en verbaast zich over de wereld. Hij vraagt zich af wat er toch steeds misgaat, pakt het laatste kleine beetje hoop dat er rest en dankt voor datgene wat hij heeft gekregen. Zijn oprechte verbazing en eerlijkheid maken de teksten rijk aan emotie en juist door in bepaalde songs strofen tekst te herhalen en muzikale patronen laag per laag op te bouwen winnen ze optimaal aan diepte.

Who Is The Sender? is een muzikaal superrijk album dat, zoals elk erg goed album, met elke luisterbeurt meer intrigeert. Hoe raar het ook mag klinken is het ook een album waarop de filosofische en spirituele thema’s die Fay op al zijn albums aansnijdt, helderder klinken dan ooit, harder binnenkomen. Natuurlijk heeft dat met zijn leeftijd te maken en het feit dat dit zomaar zijn laatste album zou kunnen zijn. En wat voor geweldig afscheidsalbum zou dat zijn! Maar laten we dat vooral niet hopen. Want hoe goed zijn prachtige terugkeer album Life Is People ook was, Who Is The Sender? is zeker net zo goed, misschien met de loop der jaren zelfs nog beter. En laten we hopen dat hij er nog veel meer mag maken. Who Is The Sender? is wederom een meesterwerk. 1. The Geese Are Flying Westward
 2. War Machine
 3. How Little
 4. Underneath the Sun
 5. Something Else Ahead
 6. Order of the Day
 7. Who Is the Sender?
 8. The Freedom to Read
 9. Bring It on Lord
 10. A Page Incomplete
 11. A Frail and Broken One
 12. World of Life
 13. I Hear You Calling (Studio Reunion)