×

Recensie

Pop

13 augustus 2012

Positie 6 Jaarlijst 2012

Bill Fay

Life Is People

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Dead Oceans

Life Is People Bill Fay Pop 5 Bill Fay – Life Is People Written in Music https://writteninmusic.com

De meest onverwachte terugkeer binnen de muziek van dit jaar is zonder enige twijfel die van singer-songwriter Bill Fay. Life is People, zijn eerste studio album in 40 jaar, is een van de meest opzienbarende en meest wonderschone albums van dit jaar.

De Britse Bill Fay maakte in het begin van de jaren 70 een tweetal opvallende albums (Bill Fay in 1970 en Times Of The Last Persecution in 1971) die helaas in het enorme aanbod verdwenen, hoe goed ze ook waren. Net als bijvoorbeeld Nick Drake werden de Bill Fay albums pas jaren later herontdekt en op waarde geschat. De albums van Fay vonden echter geen reprint en de legende van Fay kwam via Ebay vervolgens tot ware bloei. Zijn albums werden ineens voor ongelooflijke prijzen aangeboden en de belangstelling voor Fay werd er alleen maar groter door. De heldenstatus die Fay door iconen als Nick Cave en ook Jeff Tweedy van Wilco werd gegeven droeg tevens bij tot een hernieuwde belangstelling.

Fay zelf was na een korte maar hevige periode in de muziek, laat jaren 60, begin jaren 70, alweer decennia met andere zaken bezig. Pas toen zijn oude albums in 2005 op CD verschenen en ook het nooit uitgekomen derde album Tomorrow, Tomorrow& Tomorrow het licht zag, zag Fay weer muzikale mogelijkheden. Een nieuwe aanzet werd gegeven met een verzameling demo’s uit de periode 1966-1070 getiteld From the Bottom of an Old Grandfather Clock. Nadat Fay op aanvraag van Jeff Tweedy tijdens de concerten van zijn band Wilco het podium had gedeeld om zijn Be Not So Fearful te zingen besloot Fay nogmaals een poging in de muziek te wagen. Een album met nieuwe versies van oude songs en thuis opgenomen songs uitgebracht onder de titel Still Some Light was in 2012 de eerste aanzet tot terugkeer.

Voor zijn nieuwe album Life Is People was Fay voor het eerst in 40 jaar weer echt in de studio te vinden. Hij kreeg via platenlabel Dead Oceans een fijne groep muzikanten aangeboden, die door de geweldige gitarist Matt Deighton bij elkaar werden gehaald, en met producer, en levenslange Fay fan, Joshua Henry werden de opnamen voor het album gemaakt. Life is People, dat wordt al snel duidelijk, is het album dat Bill Fay op de muziekkaart zal zetten als een van de grootse Britse songschrijvers die er ooit zijn geweest. Ongelooflijk hoeveel impact zijn songs hebben. Prachtige intieme teksten met verve vanuit de piano opgezet en door de breekbare stem van Fay wonderschoon voorgedragen. De ijzersterke melodieën en fraaie melancholieke toonzetting van de songs maken dit album tot een van de meest emotionele en intieme luisterervaringen die ik in heel lange tijd gehoord heb.

Albumopener There Is A Valley maakt gelijk duidelijk dat we hier met een muzikant te maken hebben die gelouterd is en echt wat te vertellen heeft. Prachtige compositie, prachtig arrangement. Met elke song die op de albumopener volgt komt de klasse van Fay optimaal tot zijn recht. Met songs als The Healing Day als ware klassieker en songs als Be At Ease With Yourself, het prachtig sferische City Of Dreams of de wonderschone albumafsluiter The Coast No Man Can Tell als andere klassiekers. Ook het samen met Jeff Tweedy gezongen This World is prachtig, net als Fay’s versie van Wilco’s Jesus, Etc. En laten we vooral het titelnummer, verpakt als Cosmic Concierto, niet vergeten. Alles op Life Is People klopt. De songs zijn excellent, de arrangementen zijn ingehouden prachtig en geven de songs exact de juiste zwaarte mee. Life Is People is een meesterwerk! 1. There Is A Valley
 2. Big Painter
 3. Never Ending Happening
 4. This World
 5. The Healing Day
 6. City of Dreams
 7. Be At Peace With Yourself
 8. Jesus, Etc.
 9. Empires
 10. Thank You Lord
 11. Cosmic Concerto
 12. The Coast No Man Can Tell