×

Recensie

Pop

27 januari 2020

Bill Fay

Countless Branches

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Dead Oceans

Countless Branches Bill Fay Pop 4.5 Bill Fay – Countless Branches Written in Music https://writteninmusic.com

Bill Fay, ondertussen bijna 77 jaar oud, heeft na zijn terugkomst aan het muziekfront met de prachtige albums Life Is Good (2012) en Who Is The Sender? (2015), het vuur hervonden. Snel komen de albums dan niet, prachtig zijn ze wel. Zoals ook Countless Branches laat horen.

Life Is Good en Who Is The Sender? hadden beiden een rijke sound waarbij de uitbouw van de songs een extra verdieping in emotie kreeg. Voor Countless Branches hield Fay het puur. Rond zijn stem, prachtige teksten en pianospel worden er maar spaarzaam instrumenten ingezet. Het klinkt al net zo indrukwekkend.

Wat een genot toch om Bill Fay terug te hebben. Fay, de muzikant die begin jaren zeventig twee erg mooie albums maakte die maar weinig verkochten waardoor hij zijn platendeal verloor en in de vergetelheid raakte. Het was Jeff Tweedy die met zijn band Wilco een decennium geleden Fay opnieuw onder de aandacht bracht. En wat een genot was dat. De bijna vergeten Fay is een geweldig songschrijver die maar weinig nodig heeft om tot de kern van een song te komen.

Naarmate de jaren vorderen wordt zijn stem alleen maar intenser. Zijn teksten zijn beschouwend en emotievol. Luister toch eens naar Your Little Face, Salt Of The Earth of I Will Remain Here (I am on the hills of my youth…). Hoe wonderschoon is ook het rond akoestische gitaar opgebouwde Filled With Wonder Once Again. Zo schrijf je dus een hartbrekende song. Net als het al net zo prachtige Time’s Going Somewhere.

Countless Branches is eigenlijk een weerslag van de demo-opnamen die Fay over de laatste vijf jaar thuis maakte. Het idee dat de demo’s als basis dienden om de songs van daaruit uit te bouwen (eigenlijk net als op Life is Good en Who Is The Sender?) werd al snel terzijde geschoven door producer Joshua Henry. Juist de breekbaarheid van de pure opnamen, met aanvulling van spaarzame arrangementen, is nu wat Countless Branches zo intens en bijzonder maakt.

Countless Branches kent maar tien songs en een korte speelduur, maar wat komen ze binnen. Fay’s teksten over vergankelijkheid, leven en dood, en het wonder van het ouder worden en terug kunnen kijken op een leven, over de wonderlijk mooie melodielijnen die hij op zijn piano neerlegt, hebben een intentie die het hart diep raakt. Countless Branches is tijdloos en hartbrekend mooi.

Kant A:

  1. In Human Hands
  2. How Long, How Long
  3. Your Little Face
  4. Salt of the Earth
  5. I Will Remain Here

Kant B:

  1. Filled With Wonder Once Again
  2. Time’s Going Somewhere
  3. Love Will Remain
  4. Countless Branches
  5. One Life