×

Recensie

Roots

14 juli 2019

Bill Callahan

Shepherd in a Sheepskin Vest

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Drag City

Shepherd in a Sheepskin Vest Bill Callahan Roots 4 Bill Callahan – Shepherd in a Sheepskin Vest Written in Music https://writteninmusic.com

Bill Callahan knutselt al sinds zijn tienerjaren aan zijn liedjes die hij aanvankelijk thuis vastlegde met cassetterecorders. Dat songwerk bracht hij bijna twintig jaar onder de schuilnaam Smog uit waarbij hij in een lo-fi benadering met elektronica en vervormde klanken experimenteert maar vaak terugvalt op een reflectieve meer intimistische benadering die de sinds zijn verhuis naar Austin, Texas in 2007 onder eigen naam uitgebrachte werkstukken kleurt. Callahans songwerk kan op appreciatie van Nick Cave en Dylan rekenen en werd door Gill Scott-Heron en Cat Power gecoverd.

In 2014 huwde Bill, er kwam een zoon en vorig jaar overleed zijn moeder, ingrijpende gebeurtenissen die in twintig verhalen verwerkt worden op Shepherd in a Skeepskin Vest, zes jaar na Dream River. Het wat sonore maar indringende parlando en rudimentair akoestische snarenspel trekken moeiteloos de aandacht. Callahan zorgt samen met Brian  Beattie en Matt Kinsey voor aanvullende instrumentatie maar het blijft bij discrete accenten.

“It feels good to be writing again, clear water flows from my pen”, zingt Callahan. De verzameling persoonlijke snapshots uit het familieleven werkt inspirerend. Het countryneske Watch Me Getting Married over herwonnen levensvreugde, die ook in Son Of The Sea opduikt, Young Icarus is ongetwijfeld eveneens met zijn zoon verbonden. In Tugboats and Tumbleweeds is warm, vaderlijk advies voor de toekomst. What Comes After Certainty ademt enige twijfel uit over de toekomst als de onvoorwaardelijke trouw verdwenen is.

Er wordt ook uitgebreid teruggeblikt op het verleden. Pedalsteeltonen een ijle harmonica  en fingerpicking omarmen Black Dog On The Beach en schetsen vervaagde beelden uit ogenschijnlijke gelukkige jeugdjaren en herinneringen aan zijn vader, die eveneens in een interpretatie door The Carter Family geïnspireerde traditional Lonesome Valley opduiken. Angela, een oprecht adieu aan een voormalige geliefde passeert zonder bittere nasmaak.

Het op brommende bas balancerende Ballad Of The Hulk verwijst naar een wat latere periode. Met het tedere Circles neemt hij afscheid  van zijn moeder, When We Let Go is een meer algemene variant op dat thema maar wordt hier met een ontwapende lichtheid gebracht. Dit met meesterlijke, poëtische pareltjes opgebouwd werkstuk zal ongetwijfeld nog een tijdje op onze draaitafel verblijven. 1. Shepherd's Welcome
 2. Black Dog On The Beach
 3. Angela
 4. The Ballad Of The Hulk
 5. Writing
 6. Morning Is My Godmother
 7. 747
 8. Watch Me Get Married
 9. Young Icarus
 10. Released
 11. What Comes After Certainty
 12. Confederate Jasmine
 13. Call Me Anything
 14. Son Of The Sea
 15. Camels
 16. Circles
 17. When We Let Go
 18. Lonesome Valley
 19. Tugboats & Tumbleweeds
 20. The Beast