×

Big Thief

Dragon New Warm Mountain I Believe in You

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: 4AD

Dragon New Warm Mountain I Believe in You Big Thief Alternative 4 Big Thief – Dragon New Warm Mountain I Believe in You Written in Music https://writteninmusic.com

In 2019 levert het Brooklynse indie folkrock gezelschap Big Thief maar liefst twee studio albums af. U.F.O.F. verschijnt in de lente en Two Hands ziet in het najaar het licht. Genoeg nieuw materiaal dus om een wereldtournee mee op te starten. 2020 begint echter dramatisch met de dreigende lockdown die uiteindelijk roet in het eten gooit. Teleurgesteld zetten ze een streep door de concertenreeks, en zondert vooral leadzangeres Adrianne Lenker zich van de rest af. In Massachusetts werkt ze in haar hutje in de bergen aan het Songs & Instrumentals tweeluik, waarmee ze de eenzaamheid met kleine geluksmomenten bestrijdt en op ontroerende wijze de sleur van de opgelegde traagheid met de prille natuurlijke lente zaligheid inmengt. Vanuit stilstand het bloeiproces volgend, letterlijk en figuurlijk op de gevoelige plaat vastleggend.

De Dragon New Warm Mountain I Believe in You dubbelaar telt maar liefst twintig tracks, een fors aantal dus. Maar eigenlijk is dit nog zelfs een beperkte keuze uit de ruim vijfenveertig afgeronde nummers die het viermaandelijkse creatieve proces oplevert. Een indrukwekkend reisverslag van een op hol geslagen kompas die je naar een viertal opnameplekken brengt. Zijn de Adrianne Lenkers kindjes op Songs & Instrumentals nog naakt in hun onschuld, op Dragon New Warm Mountain I Believe in You zijn ze vertroeteld met lekkere warm zittende kleding.

Och, zijn de avonden maar allemaal zo zwoel en plakkerig als op Change. Korrels strandzand kruipen tevreden tegen de akoestische instrumenten aan, knisperen in de laaghangende gloed die het aangestoken brandhout opwarmt. De stemmige melancholische blauwe maan draagt zich door horizontale zilveren glinstergolven weg welke in eb positie afstandelijk een wakende blik op het folky viertal werpt. Dit is de Big Thief die je wil horen, met de vertrouwde hoge Adrianne Lenkers vocalen, haar fragiliteit in het dorstlessende besef wegspoelend dat de dood ook gewoon een deel van het leven is, en daar proosten we op.

De stadse zelfverzekerdheid van het grimmige Two Hands geeft een vertekend beeld. De wereld beperkt zich niet tot metropolen, dit zijn echter veilige startpunten die het rumoerige leven kanaliseren. U.F.O.F. is de picknick in de buitenlucht. Het geplande jaarlijkse uitstapje om onbestaande herinneringen te verbreden. Adrianne Lenkers neemt op Dragon New Warm Mountain I Believe in You haar collega muzikanten naar het aangrenzende New Yorkse platteland mee. Daar in het schaduwgebied van de torenhoge uitstekende gebouwen verdringen ze de pandemie naar de achtergrond om de hersenenleegstand met bewoonbaar verklaarde ideeën te vullen.

De verkoelende frisheid halen ze uit de aan de rand van California gelegen Topanga. Een rustgevende omgeving waar voorheen Hollywoodsterren de roem ontvluchten en anoniem in hun vakantie resorts verblijven. Die luxe ontbreekt in het verdorde hete Tucson woestijngebied. Vurig en broeierig, prikkelend als de vertakkingen van de verwilderde woekerende grijpgrage cactusgroei. Het schilderachtige Bob Ross decor van The Rocky Mountains sluit nog het beste bij die omstandigheden aan waarin Adrianne Lenkers solerend aan de slag gaat.

De viool jammert in het stadse Spud Infinity als een krolse straatkat, en lacht bij de melancholische Red Moon countryklanken de duisternis toe. In verdrukking rakende gitaarsnaren ontleden zichzelf in de retro new wave disco Time Escaping stemmingsakkoorden. Het ene moment tikken strenge afstraffende beats je corrigerend op de vingers die vervolgens tot een jubelende marcherende fanfare toegift overgaan. Dan weer risico eliminerend bij Heavy Bend en in het safety first gefloten No Reason niemendalletje en lust opwekkend in de Sparrow verstrengelend speeltuin van Eden. Dragon New Warm Mountain I Believe in You is de bevrijdende sprookjesachtige droomvlucht in een te vredig milieu, prachtig in haar onbegrensde eenvoud. 1. Change
 2. Time Escaping
 3. Spud Infinity
 4. Certainty
 5. Dragon New Warm Mountain I Believe in You
 6. Sparrow
 7. Little Things
 8. Heavy Bend
 9. Flower of Blood
 10. Blurred View
 11. Red Moon
 12. Dried Roses
 13. No Reason
 14. Wake Me Up to Drive
 15. Promise Is a Pendulum
 16. 12,000 Lines
 17. Simulation Swarm
 18. Love Love Love
 19. The Only Place
 20. Blue Lightning