×

Recensie

Rock

28 januari 2022

Big Big Train

Welcome To The Planet

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: English Electric Recordings

Welcome To The Planet Big Big Train Rock 4.5 Big Big Train – Welcome To The Planet Written in Music https://writteninmusic.com

Het jaar had zo anders kunnen beginnen. Een nieuw album, een tour in voorbereiding, blauwe luchten nadat Omicron misschien wel de deur achter het coronavirus zou gaan en sluiten én een wereld die zich blijmoedig zou storten op het leven, net zo gretig als een pasgeboren baby en met de onverschrokkenheid van de jeugd om te ontdekken en te groeien. En, om dat jaar alvast kracht en pracht bij te zetten, het nieuwe album van Big Big Train, de band met hernieuwde energie, met de nieuwe samenstelling sinds Common Ground uit 2021 én dit, het nieuwe album, als bevestiging van waar de band nu staat.

Laten we wel zijn. Big Big Train bevestigt inderdaad het kunnen, de diversiteit en de veerkracht van de band met Welcome To The Planet. Daar kunnen we kort over zijn. De wereld is echter anders dan op het moment dat er voor het eerst werd gesproken over de vlotte opvolger van Common Ground. Wezenlijk anders omdat David Longdon, multi-instrumentalist en zanger van Big Big Train in november overleed. De begeestering van de band over het nieuwe album, de begeestering ook van David, alles was erop gericht om het leven en het nieuwe album te vieren. De band besloot in nauw overleg met David’s levensgezellin, Sarah Louise Ewing, die ook het artwork voor de band en voor dit album verzorgt, het album gewoon uit te brengen. In alle diversiteit die het in zich draagt, is het een mooi eerbetoon ook aan David.

Zeker, de band had de wereld al verrast door best kort na de release van Common Ground The Connection Plan al vooruit te schuiven en de Passengers konden hun enthousiasme al nauwelijks verhullen, maar er was al zoveel aan dat laatste album dat volop te genieten was. Het eerste in opnieuw een nieuwe bezetting en dat was al een zeer aangenaam album. De band had besloten de wereld te vergasten op een reeks nieuwe nummers in aanloop naar de tour, te releasen, onder de noemer Stay Tuned als streaming tracks. De energie die van The Connection Plan uitgaat, de achterliggende gedachte van verbinding én de verbinding die juist ook gemaakt kan worden door de muziek, in een wereld die juist nu wel verbinding kan gebruiken, misschien juist ook wel verbinding tussen de Passengers, de vaste schare van Big Big Train fans én de band rondom het vroege verscheiden van David, dat voelt ook nog eens buitengewoon logisch. Niet een gedachte die als verklaring is uitgebracht door de band, veeleer een gedachte die opkomt ook na het ervaren van de gedeelde rouw om de sympathieke frontman.

Big Big Train heeft de massa’s misschien nooit bereikt zoals andere progressieve grootheden dat deden, de muziek is niet gericht op commercie, maar kennis maken met de band opent een schatkamer voor je, waar je buitengewoon lang van kan genieten. Ken je de band nog niet én je bent wel tot hier gekomen met lezen, neem dan je kans waar.

De band heeft duidelijk zijn eigen plek binnen de progressieve rock: nummers vaak verhalend van karakter, zoals je ziet in bovenstaande video van Proper Jack Froster, zeer afwisselende muziek, schakelend in tempo, werkend met én strijkers én met koper, folkinvloeden meenemend, sterk in samenzang, duidelijke verwevenheid met geschiedenis in teksten, niet zelden pastoraal en met sterke songschrijvers aan boord. Helemaal in de bezetting van de jongste jaren, waarin Rikard Sjöblom, Greg Spawton, Nick D’Virgilio, David Longdon zich al bewezen hadden en met de komst van Carly Bryant en Dave Foster werd het schrijftalent nog verder uitgebreid. En dat hoor je op Welcome To The Planet. Het openingsnummer is van de hand van gitarist Dave Foster, het slotnummer geschreven door Carly, die zowel toetsen speelt als zingt. Daar tussendoor bevinden zich nummers van een groot deel van de andere schrijvers.

En verdorie, wat is die opener al fijn! Geschreven over een pasgeboren kindje, met heerlijke zanglijnen van David en Clare Lindley, de nieuwe violiste van de band, prachtig hoe het koper invalt en de sprankeling van de toetsen. Hoeveel meer wil je het leven vieren? Op en top Big Big Train, al is het misschien geen episch lang nummer. De kenmerken van de band zijn alle aanwezig en het moet gezegd worden, een smaakvolle gitaarsolo, zonder dat het nummer bombastisch wordt. Het nummer mooi geschreven in samenwerking tussen Dave Foster en David, geïnspireerd door de kennismaking tussen de mannen en de geboorte van de dochters van David.

Het tweede nummer is het al gememoreerde The Connection Plan, een heerlijk nummer in alle opzichten. Clare mag het nummer openen met haar viool en dan de stem van David er boven zwevend vóór Greg zijn bas het nummer inbrengt. De stemmen van David en Nick samen in een heerlijk uptempo nummer. Het leven, pak het vast, houd het vast, verbind! Je voelt hoe het nummer staat, in alle opzichten. Dit live horen, dat kan niet anders dan dat het een feest zou zijn geworden. Met als heerlijke kers op de taart een fijne solo van Rikard. En dan weer David’s stem. Zeer, zeer sterk en compact nummer.

Lanterna is zo’n mooi historisch verankerd nummer, geschreven door Greg en een verwijzing naar de vuurtoren (Lanterna) van Genua. Progliefhebber en je maakt voor het eerst kennis met de band, dan is dit wel een erg fijn begin. Een nummer dat ontstond uit een min of meer toevallig bezoek aan de stad. En wederom, kan het ook anders, prachtig gezongen door David, Nick en Rikard. Ja, je vergeet het zowat, maar het is natuurlijk in alle nummers wel Nick D’Virgilio die drumt én dan weet je dat dus ook het drumspel de nodige afwisseling in zich draagt. Gewoonweg een prachtig nummer in de beste Big Big Train traditie.

Het volgende nummer is het buitengewoon schitterende Capitoline Venus. 

De band bracht het nummer al eerder uit ter nagedachtenis aan David. Het is een nummer dat je stil maakt. De manier waarop het nummer klein is en klein blijft met zeer beperkte instrumentatie met daar boven de warme stem van David doet vermoeden dat je altijd wel stil zou vallen bij dit nummer, maar met de wetenschap van het overlijden van David én met de mooie compilatie aan beelden erbij, komt het nummer dubbel en dwars binnen. Ondanks de korte duur een zeer imponerend liefdeslied in feite voor de vrouw van Greg. Geïnspireerd andermaal door een bezoek aan Italië.

Rikard schreef A Room With No Ceiling, de eerste van twee instrumentals op het album en man, man, wat is ook dit genieten. Over de onmetelijkheid van het menselijke brein. Accordeon, mellotron, Hammond, weer die heerlijke bas van Greg en het fraaie drumspel van Nick. Inderdaad, geen zang. Maar ook dit staat. De clip van Proper Jack Froster kun je hier boven bekijken. Verhalend, afwisselend, met ruimte voor een veelheid aan instrumenten en tegelijkertijd nooit te vol. Erg sterk in de productie dan ook, dit album. Gewoon er voor gaan zitten en genieten. En dat is eigenlijk de boodschap voor het hele album. Welcome To The Planet is zeer afwisselend geworden: de drie volgende nummers onderstrepen dat nog eens met het titelnummer als onverwachte en bijzondere afsluiter bovendien.

Het is een album dat zich keer na keer na keer na keer laat beluisteren, om steeds weer opnieuw in de wereld, de planeet, als je dat liever hebt, die Big Big Train heet, iets nieuws te ontdekken. Aan alles merk je dat de band op dreef was, dat de band zich had hervonden na het vertrek van Danny Manners, Dave Gregory en Rachel Hall én dat er meer, veel meer nog in het vat zat. Zoek op YouTube maar eens de interviews op met David en Greg en daar merk je ook heel sterk het enthousiasme van de mannen op. Als de wereld hetzelfde was gebleven als op het moment van de interviews én als David nog geleefd had, ook dan was het album een zeer mooie aftrap geweest voor het progressieve jaar 2022. Veelzijdig, durvend, een muzikale reis, zoals Greg het wellicht ook het liefste ziet. Daar mochten ze al bijzonder trots op zijn. Nu, ook als laatste album dat de band met David maakte, krijgt het, onbedoeld, een diepere lading en vooral warmte voor de Passengers. Een mooier eerbetoon aan David Longdon dan juist dit zo vitaal en sprankelende album had er niet kunnen komen. Erg, erg mooi!

   1. Made From Sunshine
  2. The Connection Plan
  3. Lanterna
  4. Capitoline Venus
  5. A Room With No Ceiling
  6. Proper Jack Froster
  7. Bats In The Belfry
  8. Oak And Stone
  9. Welcome To The Planet