×

Recensie

Roots

08 februari 2016

Bianca DeLeon – Love, Guns &

Love, Guns & Money

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lonesome Highway Music

Love, Guns & Money Bianca De Leon Roots 3.5 Bianca DeLeon – Love, Guns & Money Written in Music https://writteninmusic.com

Bijna de titel van de Warren Zevon song  Lawyers, Guns  and Money die Excitable Boy in ‘76 afsloot, onze interesse is meteen gewekt. Bianca De Leon bezocht overigens al eerder  onze contreien,  op de foto van op de achterkant van de digipack poseert ze voor een bord met een concertaankondiging in het Nederlands. Als ze niet onderweg is leeft De Leon in het grensgebied tussen Texas en Mexico. Die grens steekt ze ook muzikaal wel eens over, getuige het Spaanstalige Buscando Por Ti dat evenals The Bottle’s On The Table op zwierige accordeontonen voorbij walst. Het twangende snarenspel is van de onvolprezen John Inmon die naast de Spaanse gitaar ook de steel met verve bepotelt.

Zowat alle tracks werden samen met de begeleiders in nauwelijks acht uur ingeblikt in de studio in Austin. Enkel de resonerende dobro, een deel van de achtergrondzang en de saxpartijen, zoals in het slepende This Time, werden nadien toegevoegd. Het repertoire van Bianca is opgebouwd met borderballades, een specifiek genre waarin DeLeon haar klasse etaleert met prachtige zang. Weemoedige verhalen over liefde en het verlies van dat gevoel waarbij meestal de plaatselijke cantinas en kroegen het decor vormen en de gebroken harten ergens in donker hoekje schuilen om hun wonden te likken. Silence Speaks Louder Than Words.

“I Sang Patsy Cline the night Noriego falls” vertrouwt de zangeres ons toe.  Het beklemmende getuigenverslag van Bianca over de dramatische gebeurtenissen in Panama in 1990, toont de intrinsieke klasse van de zangeres als songwriter. De gestileerde afbeelding van een AK-47 Kalasjnikov op de cd verwijst naar dat persoonlijke relaas.

Ter afsluiting diept ze klassiek werk op van gereputeerde collega’s en brengt Townes Van Zandts, Nothing, een uitgebreid klaaglijk epos met trillende, overslaande stem dat vanaf de eerste gezongen noot beklijft en naadloos overgaat in Ramblin’ Man, dat andere poor whiteman’s blues monument van Hank Williams. Niet zonder risico die  coverkeuze maar als je vlak daarna de reprise van I Sang Patsy Cline beluistert  kan je er niet omheen, Bianca De Leon is een niet te onderschatten songstress. 1. Independence Day
 2. I Sang Patsy Cline
 3. Buscando Por Ti
 4. Guns and Money
 5. Stale Wine and Roses
 6. The Bottle’s On The Table
 7. This Time
 8. Garden In The Sun
 9. Silence Spaks Louder Than Words
 10. Nothin/ Ramblin Man
 11. Bonus I Sang Patsy Cline (Radio Cut)