×

Recensie

Roots

06 oktober 2016

Bertus Borgers & The Young Retro’s –

Eindhoven

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: V2

Eindhoven Bertus Borgers Bertus Borgers &n The Young Retro’s Roots 4 Bertus Borgers & The Young Retro’s – Eindhoven Written in Music https://writteninmusic.com

Bertus Borgers mag gerust als een van de grote helden van de Nederlandse rockscene worden beschouwd. De lijst van grote namen met wie de zanger-saxofonist speelde, onder wie vooral Herman Brood, Golden Earring en Raymond van het Groenewoud en zijn eigen oude band Sweet D’Buster, is lang.

De in 2015 opgerichte band bestaat verder uit de jonge honden Gio Silwa, Wouter ‘Bertho’ Mollen en Maurice Christian George. ‘Eindhoven’ is net als voorganger Legacy geproduceerd volgens de Nashville-methode: eerst het repertoire bepalen, dan repeteren en vervolgens de nummers zoveel mogelijk live opnemen. Zo komt de energie van de muzikanten het beste tot zijn recht, vindt de band zelf. De titel slaat niet zo zeer op de stad zelf, maar symboliseert de plek waar de bandleden elkaar hebben leren kennen. Eindhoven is de omgeving waar de muziek van dit album tussen 1970 en nu werd geschreven.

Het album telt drie oude Sweet D’Buster songs (Stir Up The Fire, Bread en Still Believe) aangevuld met twee b-kantjes van oude singles (Nightcat en Look In The Eye) en de twee nooit eerder uitgebrachte nummers Bidonville en Spiral Of Violence. Samen met The Young Retro’s schreef Bertus ook drie nieuwe nummers, waaronder Better Look Out For Bertho en Stay Close. De klassieker Still Believe, vooral bekend van Herman Brood, maar (mede-)geschreven door Borgers, is in een geheel nieuw jasje gestoken. In het lekker stuiterend funkrockende We’re Done With Party Time leeft de band zich met hoorbaar plezier uit.

De bandnaam zegt het al een beetje: vernieuwing is niet direct hun oogmerk. Spelen kunnen deze mannen als de besten en de songs staan daardoor als een huis. Zang, riffs, solo’s en ritmes knallen dat het een aard heeft en –niet onbelangrijk- Borgers is een goede leadzanger. Gitarist Gio Sliwa laat flink van zich horen met zijn gloedvolle Hendrix/SRV-achtige solo’s en puntige ritmegitaarspel.

Mooi is dat zich de afgelopen vier, vijf decennia een echte Nederlandse rocksound heeft ontwikkeld. Borgers zelf heeft daar een niet geringe rol iin gespeeld. Hoewel onderling sterk verschillend, zijn bands als Brainbox, Vitesse, Herman Brood, Powerplay, Sjako!, Fatal Flowers, Claw Boys Claw en uiteraard de Golden Earring exponenten daarvan. Ze hebben iets gemeen qua sound, melodie en aanpak. Die lijn herken je terug in Bertus Borgers & The Young Retro’s.

Meer van dit graag!  1. Better Look Out For Bertho
  2. Bidonville
  3. Bread
  4. Nightcat
  5. One Look In The Eye
  6. We’re Done With Party Time
  7. Spiral Of Violence
  8. Stir Up The Fire
  9. Stay Close
  10. Still Believe