×

Recensie

Alternative

21 september 2018

Bert Dockx

Transit

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Unday Records

Transit Bert Dockx Alternative 4.5 Bert Dockx – Transit Written in Music https://writteninmusic.com

Transit, een tussenstation, een tijdelijke staat van zijn. Een beweging in tussentijd. Halfweg tussen de ene plaats en de andere. Niet toevallig is het de titel van de bijzonder bedrijvige en productieve gitarist Bert Dockx die naast Flying Horseman, Dans Dans, Strand, deelneemt aan nog een resem andere muziekprojecten (Sweet Defeat, Ottla). Het nieuwe Transit is en blijft echter “solitary music”, oftewel muziek voor de loner. Geen partymuziek om feestjes allerhande mee op te luisteren, maar wél: een knaller van een hoogst persoonlijk en intiem album waar de song helemaal centraal staat.

Destijds zagen we Bert in het Zuiderpershuis een van die inmiddels beruchte solo optredens geven. Met een enkele gitaar en een handvol liedjes die maar onder onze huid bleven kruipen, zorgde dat destijds voor een indruk die zelfs nu niet meer weg te wissen is. In het verlengde van dat optreden is er nu de release van ‘Transit’ dat helemaal draait om andermans repertoire. Om songs van anderen die om verschillende redenen door de jaren heen een belangrijke rol spelen of gespeeld hebben in het leven van Bert.

Een blik op de tracklist leert al veel. Met songs van Dylan (I Shall Be Released), Springsteen (I’m On Fire), Townes Van Zandt (Rake) en Waits (Yesterday Is Here) merk je een zekere verwantschap met verhalende songschrijvers. Dat is hier ook het uitgangspunt: verhalen brengen, songs brengen die de tand des tijds doorstaan, die hun waarde allang bewezen hebben. Maar Bert zou Bert niet zijn moest hij niet die songs brengen zonder er een heel eigen twist aan te geven. Zodoende bevat ‘Transit’ zeven iconische songs met een heel eigen signatuur, en dat volledig live geregistreerd door klankmeester Koen Gisen en opgenomen door officieuze groepslid Philippe Werkers.

Neem de tijdloze opener Albatross (Fleetwood Mac). Daarin hoor je haast de verliefdheid op die song, hoe die zo heel open en vrij is en zoveel mogelijkheden openlaat (zoals die specifieke gitaarbuigingen die op een of andere manier elke keer toch net weer wat anders klinken). Donkere, huiveringwekkende blues die zowel gedijt in de mist van het avondlicht als in de blik op het troebele water na een feest dat alweer tot in het vroege ochtendgloren duurde. Albatross, waarmee Dockx de luisteraar meteen laat weten dat het hem volstrekt menens is om die iconische, mythische songs stevig te gaan hertimmeren.

Hoogtepunt naar ons aanvoelen zijn de absoluut magistrale versies van I’m On Fire en vooral ook de meesterlijke afsluiter I Shall Be Released, waarbij die laatste ongetwijfeld voor een krop in de keel zorgt. Zo mooi, zo kwetsbaar gespeeld en gezongen. Ook in zijn geheel loont Transit de moeite, vooral omdat het geen standaard covers zijn, maar echt herwérkte versies. Let in dat verband maar eens op hoe hij van een Townes Van Zandt als Rake met gemak toewerkt naar iets dat twijfelt tussen verdwaasde ambient, drone en prikkelende elektronica. Of let maar eens op de manier waarop Dockx zijn gitaar ranselt tijdens een huiveringwekkend, magisch op sleeptouw nemend I’m On Fire waar je in kan blijven verdwalen zonder ooit gevonden te worden. Al is hij, zo herinneren we ons, niet echt een Springsteen fan. Maar dat nummer bleef om diverse redenen bij.

Prima album. Alleen: mogelijk net iets te kort, net iets té streng bij de selectie van het materiaal dat in de eindbalans toch een best zware brok blijkt te zijn. Want we durven er wel iets om verwedden dat het allerminst een gemakkelijke opdracht moet zijn geweest om finaal een keuze te maken. Het schijnbaar luchtige, gefingerpickte Shadowplay haalde bijvoorbeeld wél de finale tracklist (ook al stond die – zij het in een wat andere versie – op een eerdere Flying Horseman EP Navigate), maar andere overwogen road proof opties (o.a. A Hard Rains’ A Gonna Fall, On The Beach, ..) niet het meest lichte of frivole songmateriaal) sneuvelden helaas bij de final call. Desalniettemin: Transit is de beste lokker denkbaar voor de tournee.  1. Albatross
  2. Rake
  3. Shadowplay
  4. Yesterday Is Here
  5. I'm On Fire
  6. Sinnerman
  7. I Shall Be Released