×

Recensie

Roots

05 augustus 2015

Bert Deivert & Copperhead – Run Blood In My Eyes For

Bloos In My Eyes For You

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootsy.nu

Bloos In My Eyes For You Bert Deivert Copperhead Run Roots 3.5 Bert Deivert & Copperhead – Run Blood In My Eyes For You Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds de intrede van de elektrisch versterkte gitaar na de tweede wereldoorlog in Chicago, is bluesmuziek onlosmakelijk verbonden met dat zessnarige instrument. De piano werd naar de achtergrond verdrongen en de voordien gebruikelijke mandoline verdween nagenoeg helemaal.  Muzikanten als Ry Cooder, Steve James en Otis Taylor introduceerden opnieuw het achtsnarige instrument terwijl Bert Deivert eveneens een fervente pleitbezorger is.

Deivert is afkomstig uit Boston en na een TV optreden van Son House In 1966 begon hij slide gitaar te spelen. Met zijn familie verhuisde hij regelmatig en belandde na Massachusetts, Utah, California om uiteindelijk in New Hampshire aan de Oostkust te verzeilen. In de straten van San Francisco speelde hij vaak samen met Peter Case.

In ’74 verhuisde hij naar Zweden waar hij een professionele muziekcarrière uitbouwde. Blood In My Eyes For You is de twaalfde langspeler van Deivert en de vierde met mandoline op het voorplan. Gitarist Janne Zander is een liefhebber van vintage instrumenten en ondersteund met zijn National resonator uit 1938 en Gibson ES de mandoline van Deivert, samen met de soepele ritmetandem van Copperheid Run. Deivert koppelt een voortreffelijk fingerpickertechniek aan een overtuigende voordracht.

Naast het van de Mississippi Sheiks afkomstige titelsong  bladeren Deivert en zijn kompanen door het repertoire van Big Joe Williams, het ondertussen zowat plat gespeelde  Baby Please Don’t Go krijgt een spannende boogiebewerking, Son House (Death Letter) en RL Burnside.

Uiteraard mocht  werk van de bluesmandoline man bij uitstek en Deiverts inspirator Yank Rachell,  niet ontbreken, we horen My Baby’s Gone . Die andere blueshero Sleepy John Estes is met drie  nummers van de partij terwijl de twee composities van Deivert niet uit de toon vallen tussen die stokoude bluesklassiekers en dat is meer dan gebruikelijk als het ‘nieuwkomers’ in bluesland  betreft. 1. Baby Please Don’t Go
 2. Death Letter
 3. Mailman Blues
 4. Black Nanny
 5. Special Agent
 6. Drop Down mama
 7. Cuckoo Crowed
 8. Milkcow Blues
 9. Rob and Steal
 10. My Baby’s Gone
 11. Blood In My Eyes For You
 12. Poor Black Mattie