×

Recensie

Pop

07 april 2021

Benny Sings

Music

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Stones Throw

Benny Sings - Music
Music Benny Sings Pop 4 Benny Sings – Music Written in Music https://writteninmusic.com

Benny Sings (Tim van Berkestijn) is niet alleen aardig productief, dit is alweer zijn zesde reguliere album – daarnaast bracht hij nog compilaties en een livealbum uit en deed hij vele gastoptredens – hij is ook nog eens internationaal flink succesvol geweest. De voormalige conservatoriumstudent sonologie stond ten tijde van zijn eerste album al direct op Lowlands en kende in de jaren hierna internationale albumreleases die zijn muziek tot in Japan en de VS (via het befaamde Stones Throw label) brachten. In Engeland was het niemand minder dan Gilles Peterson die Benny Sings oppikte. In Amerika behaalde Loving Is Easy, zijn single met Rex Orange County, de platina-status.

De muziek van Benny Sings klinkt soms bedrieglijk eenvoudig maar het is lang niet voor iedereen weggelegd om zulke lekkere muzikale instantsnoepjes te produceren waarbinnen pop, electro, disco, soul, lounge, yacht pop, jazz, downtempo, hiphop, r&b en funk beurtelings of tegelijkertijd de oren strelen. En dat vrijwel altijd in compacte, toegankelijke songs, met als opvallendste kenmerk de markante zang van Benny Sings.

Op Music is dat niet anders: de tweede single Nobody’s Fault, met zijn ‘hart-onder-de-riem’-tekst is vertrouwde discopop met een melancholieke ondertoon. Benny Sings heeft al een aantal interessante samenwerkingen op zijn naam staan en hier is het Tom Misch die de gitaar oppakt voor een appetijtelijke solo. Hij is niet de enige gast op dit album want Rolled Up, de eerste single van vorig jaar oktober, wordt voor een flink deel gedragen door Mac DeMarco. Het is een song die niet had misstaan op een album van de Amerikaan die zich natuurlijk ook regelmatig, net als Benny Sings, wentelt in warme, lome sferen. Dat is hier niet anders.

De eigentijds klinkende r&b-track Kids kent een vocale hoofdrol voor KYLE (Kyle Harvey). Het zorgt voor een leuk contrast aan stemmen in deze aardige samenwerking, die Benny Sings wat uit zijn eigen tijdloze universum, specifiek richting de hiphop/r&b van de jaren tien/twintig trekt. Op Miracles, waarop Emily King meezingt, pakt Benny Sings lekker uit met een soulvol koortje en een paar handenvol muzikanten.

Music is een kalme plaat die nergens uitdeelt en nergens inzakt. Benny Sings’ nummers hebben genoeg vernuft, hooks, details en tekstuele aanknopingspunten om de oren gespitst te houden. Here It Comes is lekker slepend met een mix van droefenis en hoop, alsof grijze wolken langzaam plaatsmaken voor de zon. Bij Lost Again, swingend met een piano, een lekker ploppend basje en handclaps krijg je de neiging met je vingers mee te knippen. Daar staan de strijkers en mooie mineursferen van Break Away weer tegenover: ‘Why do I feel like something’s wrong / Why do I feel the need to break away’.

De titeltrack verwijst naar hoe vertwijfeling en melancholie draaglijk kunnen worden door het plezier in muziek maken en beluisteren: ‘… And I miss you girl / Music help me through this / I can’t do this all on my own’. Klarinet en trompet brengen op de valreep nog wat extra verbreding van het muzikale palet op dit zoveelste lekkere album van Benny Sings. Het is geen verrassende, maar wel weer een erg aangename en wederom prima klinkende plaat.  1. Nobody's Fault
  2. Here It Comes
  3. Sunny Afternoon
  4. Rolled Up (feat. Mac DeMarco)
  5. Lost Again
  6. Break Away
  7. Kids (feat. KYLE)
  8. Run Right Back
  9. Miracles (feat. Emily King)
  10. Music