×

Recensie

11 oktober 2016

Ben Wendel

What We Bring

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Motema

What We Bring Ben Wendel Jazz 4 Ben Wendel – What We Bring Written in Music https://writteninmusic.com

Het zeer populaire en baanbrekende Kneebody lijkt tegenwoordig de perfecte ingang om saxofonist Ben Wendel te leren kennen. Maar soms wordt bijna vergeten dat hij onder zijn eigen naam al twee heel mooie albums uitbracht. Ook zijn laatst verschenen, derde, album What We Brought is weer een aanrader.

Voor zijn soloalbums blijft Wendel veel dichter bij zijn jazzbasis. Zo ook op What We Bring, dat een akoestische sfeer heeft. Samen met drummer Henry Cole, pianist Gerald Clayton en Joe Sanders op bas heeft hij een geweldige groep muzikanten om zich heen verzameld die het gedreven en emotievolle spel van Wendel perfect aanvoelen.

Voor What We Bring koos Wendel een spannende weg. De composities zijn allen opgedragen aan meesters van de muziek, oud en nieuw. Muzikanten die het lef hadden en hebben de muziek te veranderen, nieuwe wegen in te slaan. Amian is daarin bijvoorbeeld een directe reactie op John Coltrane’s Naima, met zijn repeterende bastonen en een compositie als Song Song dan weer een muzikale reactie op Ahmad Jamals baanbrekende compositie Poinciana.

Daarnaast verrassen Wendel en zijn mannen met fraaie versies van Fall en Spring, beide composities afkomstig uit zijn majestueuze project Seasons waarmee hij vorig jaar optimaal verraste. Solar, de vermaarde Miles Davis-compositie klinkt in hun handen lekker uitdagend anders en ook het van indie-rockers Wye Oak afkomstige Doubt krijgt in het geweldige bandgeluid een fijne andere sfeer en kleur mee.

Het allermooiste op What We Bring is Austin, een emotionele ode aan pianist Austin Peralta, waarmee Wendel op diens Endless Planets album (net als de albums van Kneebody verschenen bij het Flying Lotus-label Brainfeeder) speelde en die vorig jaar plots op veel te jonge 22-jarige leeftijd, overleed. Wat een prachtige compositie en wat een geweldig spel van Clayton en Wendel. Tranentrekkend mooi.  1. Amian
  2. Fall
  3. Spring
  4. Doubt
  5. Song Song
  6. Soli
  7. Austin
  8. Solar