Recensie

07 april 2018

Ben Reel

Land Of Escape

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Land Of Escape Ben Reel Roots 3.5 Ben Reel – Land Of Escape Written in Music https://writteninmusic.com

Evenals de voorgangers kwam de achtste langspeler van de Ierse muzikant tot stand in zijn thuisstudio in South Armagh waar hij door  zijn vertrouwde ritmesectie met Ronnie O’Flynn en Michael Black aan de drumkit  wordt begeleid. Ben Reel zorgt naast de gebruikelijke akoestische gitaar sporadisch voor riffs op elektrische gitaar die overigens vakkundig gehanteerd wordt door Gerry Black Jr. Het toetsenwerk en arrangementen worden door John McCullough verzorgd die voor een eclectisch en meer gelaagd tintje zorgt.

In het verleden vermengde Reel zijn Keltische roots met de meest uiteenlopende stijlen en hij distilleerde daaruit een persoonlijke sound. De folk ondertoon blijft aanwezig maar het is naast het toegankelijke songwerk de soepele stem, overigens voortreffelijk geflankeerd door achtergrondzang van Julieanne Black, die voor de meerwaarde zorgt.

Land Of Escape opent met de meeslepende titeltrack op zo’n bezwerende dwarsfluit, een vaak verguisd souvenir van de jaren zeventig, maar het werkt hier wel. Af en toe wordt de harmonica opgediept zoals in het ritmische Fields Of Dreams. In Soldier Of Love duikt een aan George Harrison herinnerend slidegitaartje op. Ronduit imponerend blijft het slepend opgebouwde balladewerk zoals Fish Out Of Water waarin, het onrecht in de wereld  wordt aanklaagt of het prachtige I See Paradise en Paradise Found waarin het tempo enigszins opgedreven wordt.

Het souvolle duet met vrouwtje Julieanne in het op elektrische piano evoluerende Misty Morning Rain blijft mijn persoonlijke favoriet samen met de titeltrack en de fraaie afsluiter Smoldering Simmering. Sterke plaat van de Ierse songwriter die nog even in het land vertoefd voor enkele concerten. 1. Landscapes
 2. Fields Of Dreams
 3. Soldier Of Love
 4. Fish Out Of Water
 5. Healing Hands
 6. Some Mercy
 7. I See Paradise
 8. Misty Morning Rain
 9. Suffer In Silence
 10. Drifting
 11. Paradise Found
 12. Smoldering Simmering