×

Recensie

Roots

12 november 2021

Ben Reel Band

Live @ JJ Smyths Dublin

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Live @ JJ Smyths Dublin Ben Reel Band Roots 3.5 Ben Reel Band – Live @ JJ Smyths Dublin Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Ierland afkomstige folk & rootsrocker Ben Reel timmert  flink aan de weg sinds zijn in 1999 uitgebrachte debuut tapt hij uit diverse muzikale vaatjes, rock blues, soul wordt naadloos vermengt met country en reggae en in een persoonlijke, eclectische benadering verwerkt die bij elke langspeler nieuwe perspectieven opent.

Tijdens de afgelopen Covid lockdown periode hield Ben Reel een jaar lang contact met zijn fans via zijn wekelijks gestreamde vrijdagnacht concerten. Begin vorig jaar  bracht hij The Nashville Calling  uit, zijn negende langspeler en opvolger van Land Of Escape opgenomen in Tennessee met muzikale en productionele hulp  van Will Kimbrough, Tommy Womack en Gary W Tallent, bassist bij Springsteens E Street Band, een trio dat samen met Reel een spontaan live gevoel creëerde. Wellicht zou het er in niet van gekomen zijn in ‘normale tijden’ met een overvol tourschema. Nu was er tijd zat om in de archieven te duiken. In 2013  net na de release van Darkness & Light   concerteerde Reel in JJ Smyths, destijds een respectabele Jazz&Blues club in Dublin. In zijn vaste roadband figureerde naast gitarist Mick McCarney, toetsenman John McCullough en Reels vrouw Julieanne Black, Michael Black en Ronnie O’Flym.

Die novemberavond, bijna 28 jaar geleden was de setlist was opgebouwd rond het destijds recente Darkness & Light, de titelsong opent de score en na enkele nummers uit die langspeler keert Reel regelmatig terug naar vroeger werk. Naast dat zelf gecomponeerde songwerk passeert een enkele cover, uit een bluesy intro met harmonica borrelt A Hard Days Night op in een fijne slowmotion versie.

Uit Dylan’s grote liedjesboek wordt na het strak rockende All Souls Alive de immer toepasselijke hymne The Times They Are A Changin’ opgediept. De reggae getinte protest rap van Sweet Victory opent de weg voor Cosmic Shifting, onderkoelde funky souljazz en This Is The Movie, de titelsong van het debuut sluit dit intense clubconcert na 80 minuten af.

Dit weekend geeft Ben Reel in afwachting van betere tijden nog enkele solo- en duoconcerten in Warmenhuizen, Amsterdam en Den Haag.

  1. Darkness & The Light (live)
 2. River Of Time (live)
 3. What Is Done (live)
 4. Feel Alive (live)
 5. Heart Just Won't Heal (live)
 6. Before Your Time (live)
 7. Could've Been (live)
 8. One Of These Days (live)
 9. Our Fathers Sins (live)
 10. Who You Are (live)
 11. A Hard Days Night (live)
 12. All Souls Alive (live)
 13. The Times They Are A Changin' (live)
 14. Sweet Victory (live)
 15. Cosmic Shifting (live)
 16. This Is The Movie (live)