×

Recensie

Roots

13 november 2014

Ben Poole

Live At The Royal Albert Hall

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Manhaton Records

Live At The Royal Albert Hall Ben Poole Roots 4 Ben Poole – Live At The Royal Albert Hall Written in Music https://writteninmusic.com

Zo rond zijn 22ste dacht hij dat de tijd rijp was om een eigen band te beginnen en verliet hij de band van Dani Wilde. Inmiddels is hij 26 en heeft hij een EP en het album Let’s Go Upstairs (2012) uitgebracht. En dan is er nu een livealbum van blueszanger en gitarist Ben Poole verschenen; Live At The Royal Albert Hall. Opgenomen op 31 oktober 2013 tijdens Bluesfest 2013 door de BBC, op dezelfde dag dat de BBC ook het concert van Ian Siegal heeft opgenomen.

In iets meer dan 49 minuten krijgen we een mooie registratie van dit concert voorgeschoteld waarin Poole zich vooral van zijn soulvolle kant laat horen. Totaal staat er voor 53 minuten aan muziek op deze schijf maar afsluiter Starting All Over Again is een bonus studiotrack.  Opener Let’s Go Upstairs, met die lekkere 4 on the Floor beat, en (I Know) I’m Loosing You zijn de vertegenwoordigers van het wat stevigere werk in het repertoire van Poole. Geweldig gitaarwerk in het laatst genoemde nummer waar in het middenstuk duidelijk te horen is dat Jimi Hendrix een groot voorbeeld voor hem is en dat eindigt in een solo waarin een link gelegd kan worden met Deep Purple. De laatste tonen zijn dan ook van Deep Purple’s Black Night. Maar als je bedenkt dat dit nummer van origine een soulnummer van de Temptations is… Iets dichter bij het origineel blijft Poole bij het soulnummer Mr. Pitiful, een cover van Otis Redding.

Als de laatste klanken van afsluiter, de slowbluescover van Billy Myles, Have You Ever Loved A Woman, (misschien beter bekend van de Freddie King uitvoering) zijn verstomd, de fantastische band, bestaande uit Craig Bacon (drums), Mat Beable (bas), Sam Mason (keys/backing vocals) en Amy Eftekhari (backing vocals), is voorgesteld en het applaus in ontvangst is genomen kunnen we rustig stellen dat de BBC een prachtige registratie heeft opgenomen waarin de muzikale kwaliteiten van Ben Poole optimaal tot zijn recht komen. Persoonlijk heb ik alleen wat moeite met de verstaanbaarheid van zijn stem.

Traklisting Live At The Royal Albert Hall:

  1. Intro
  2. Let’s Go Upstairs
  3. Love Nobody No More
  4. (I Know) I’m Loosing You
  5. Mr. Pitiful
  6. It Doesn’t Have To Be That Way
  7. Leave It On
  8. Have You Ever Loved A Woman
  9. Starting All Over Again (studio bonus track)