×

Recensie

Electronic

28 september 2017

Ben Frost

The Centre Cannot Hold

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Mute

The Centre Cannot Hold Ben Frost Electronic 4 Ben Frost – The Centre Cannot Hold Written in Music https://writteninmusic.com

De Australische electronica/avant-gardespecialist Ben Frost is terug. Met zijn nieuw album The Centre Cannot Hold zorgt hij voor boeiend spektakel.

Op zijn vijfde studioalbum, de opvolger van de Treshold of Faith EP, lijkt Frost de kunst van de ingehouden spanning beter dan wie ook te verstaan. Het is zoals hij zelf aangeeft: we staan op een kritisch punt. Dat beseffen natuurlijk ook vele andere muzikanten. En zo wordt muziek steeds vaker een drukkingsmiddel tegen het sociopolitieke klimaat.

Frost heeft zich nooit goed gevoeld in zijn thuissstad Melbourne. Hij verhuisde naar Ijsland waar hij gelijkgestemde zielen op zijn weg vond zoals de Bedroom Community (met o.a. Nico Muhly en Valgeir Sigurdsson). Het is die gemeenschap die hem ondersteunde in het proces van muziek maken. Er waren projecten onder het mentorschap van Brian Eno die Frost een liefde voor Afrikaanse muziek bijbracht.

Van startpunt Treshold Of Faith tot Entropy In Blue krijgt de luisteraar een electronicatrip van jewelste voor de kiezen. Donker en vuil is de sfeer, zoals onder meer A Sharp Blow In Passing bewijst. Eerst is er het ongemak, want je hoort hoe alles aan gort lijkt te worden geschoten. De machinale sfeer wordt ingezet en daarmee wordt het kernthema ‘vertrouwen’ uit de doeken gedaan. Het is slechts hopen dat zowel artiest als luisteraar dit overleven kan.

Het in tien dagen door Steve Albini opgenomen album laat ook kwaadheid horen, ingebed in kille electronica. Ter illustratie: het korte, fragmentarische A Single Hellfire Missile Costs $100 000, dat deels aansluit bij Trauma Theory.

Ondanks de donkere, claustrofobische vibe die het album kenmerkt hoor je her en der focus op kleine melodietjes die nazinderen. Ook merk je hoe Frost aandacht heeft voor sociale thema’s (Healthcare), random observaties (Meg Ryan Eyez) en daarbij inspiratie put uit de klassieken (Eurydices Heel). Er is ook weinig hoop op de helende kracht van liefde, zoals Frost onder meer bewijst met hoogtepunt All That You Love Will Be Eviscerated.

Ben Frost maakt met The Centre Cannot Hold een haast onwerkelijke, maar uiterst spannende electronicaplaat met soms dromerige accenten. Een beestachtige, overweldigende soundtrip in blauw en wit. Daarmee werkt Frost contrasten uit: donker en licht, koel en warm. Het evenwicht evenwel houdt het niet gek veel langer..  1. Threshold Of Faith
  2. A Sharp Blow In Passing
  3. Trauma Theory
  4. A Single Hellfire Missile Costs $100,000
  5. Eurydice's Heel
  6. Meg Ryan Eyez
  7. Ionia
  8. Healthcare
  9. All That You Love Will Be Eviscerated
  10. Entropy In Blue