×

Recensie

Roots

19 februari 2016

Ben Arnold

Lost Keys

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Rose

Lost Keys Ben Arnold Roots 4 Ben Arnold – Lost Keys Written in Music https://writteninmusic.com

Als je deze songwriter uit Philadelphia al eens op het podium kon bewonderen, al dan niet met zijn kompanen van US Rails, zal het geen verrassing zijn dat hij op zijn achtste studioplaat diep in het rijke Amerikaanse erfenis van de soul en R&B en doo wop graaft. Nu de activiteiten met US Rails even op een laag pitje sudderen, komt er ruimte vrij voor nieuw solowerk. Het werd een eerbetoon aan de glorietijd van de soulmuziek. De pianist met de lenige, wat uitgerafelde stembanden kon gemakkelijkheids halve in de archieven van Atlantic, Stax en Motown duiken maar opteerde als ervaren songsmid om eigen werk in te brengen, helemaal in de geest van oude, niet zelden vergeten, helden uit het soulcircuit.

Stupid Love opent de score, eens de blazerssectie en de stembanden behoorlijk opgewarmd denken we meteen aan Springsteen en niet veel later vooral aan Southside Johnny. Het wat rustiger aftrappend, maar niet minder intense One Heart hoort in hetzelfde steegje van New Jersey thuis. Een strak funky Cannonball refereert naar het ingehouden gerochel van Joe Cocker op latere leeftijd. Arnold achter de piano of Fender-Rhodes en de felle, spannende interventies van het gitaarspan Eric Bazillan(The Hooters)/ Matt Kass houden de lont constant brandend terwijl Phil D’agostino en Matt Muir, drummer van US Rails, voor een gepaste soepele ritmische ondersteuning zorgen. Een voortreffelijke blazersectie doet de rest.

Met Don’t Wanna Lose You belanden we in Memphis en we blijven in het Zuiden met de soulvolle pianoballade Nobody Hurtin’ Like Me. Het energieke Detroit People is een fijne ode aan de roemvolle tijd toen Tamla Motown de dynamische soundtrack vormde bij de florerende auto-industrie. Arnold zat in de producerszetel in verschillende studio’s in en rond Philadelphia, de spirit van de Phily sound waart constant rond en domineert in melodieuze songs als Forbidden Drive en het onbeschaamd naar de blue-eyed soul van Hall & Oates lonkende When Love Fades Away dat de reis in soulland grandioos afsluit.

De tien songs van Lost Keys vormen een gevarieerde luistertrip langs de ondertussen, lang geleden, gebluste brandhaarden van R&B en soul, met deze opmerkelijke zanger en songsmid laaien ze terug op.  1. Stupid Love
  2. Cannonball
  3. Don't Wanna Lose Ya
  4. Nobody Hurtin' Like Me
  5. Detroit People
  6. One Heart
  7. Forbidden Drive
  8. Freedom
  9. It's A Jungle Out There
  10. When Loves Fades Away