×

Recensie

Pop

23 februari 2018

Belle & Sebastian

How To Solve Our Human Problems (part 3)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Matador

How To Solve Our Human Problems (part 3) Belle & Sebastian Pop 4 Belle & Sebastian – How To Solve Our Human Problems (part 3) Written in Music https://writteninmusic.com

Van het Schotse Belle & Sebastian komen er de komende weken 3 achtereenvolgende EP’s uit die te samen een volledig werk vormen: How To Solve Our Human Problems. Met een eerste release op 8 december met How To Solve Our Human Problems part.1 en een tweede release met How To Solve Our Human Problems part.2 op 19 januari. Ondertussen zijn we al in februari beland en is het derde deel in de serie verschenen als mede een verzamel-box-set met alle 3 de EP’s daarin.

Fijn om de terugkeer van de band uit Glasgow in drie fases te vieren. Alsof 1997, het jaar waarin ze ook de ene na de andere EP uitbrachten, na twintig jaar weer opnieuw te beleven. De band keerde voor de opnamen terug naar Glasgow na jaren op andere plekken opgenomen te hebben. De terugkeer heeft een mooi effect: Belle & Sebastian klinkt als in hun beste dagen.

Ook het derde deel in de How To Solve Our Human Problems kent weer 5 nieuwe songs, waarvan Everything is Now (part 2) een gezongen versie van de merendeels instrumentale versie is die op part 1 te horen was. De sfeer op part.3 is de meest uitbundige van de 3 EP’s in de serie met rijke arrangementen en instrumentaties.

Het op een lekkere beat en pompende bas drijvende Poor Boy is een mooie opener met zijn rijke arrangement, tijdloze liefdestekst in een kloeke dubbelzang van Martin en Murdoch gevat. De gezongen versie van Everything is Now laat nog beter horen hoe fijn de song is. De groovy ondertoon met wederom rijk arrangement, nu ook met strijkers, maakt de song helemaal af en is een onvervalste B & B klassieker.

Ook het soulfulle Too Many Tears is een mooie. Soulfuller dan op deze track klonk Belle & Sebastian maar weinig. There Is An Everlasting Song kent dan weer die onmiskenbare B & B folky sfeer. Grote verrassing is dan weer EP afsluiter Best Friend vooral omdat gast-vocaliste Carla Euston de fijne vocalen voor haar rekening neemt. Volop door Northern Soul beïnvloed klinkt de song zo aanstekelijk als elke Belle & Sebastian song maar kan zijn.

De 3 EP’s die samen het project How To Solve Our Human Problems vormen, geven maar weer eens duidelijk aan dat we volop rekening moeten blijven houden met de Schotse band. Ruim tweeëntwintig jaar na hun doorbraakalbum If You’re Feeling Sinister klinkt de band, getuige deze EP drie-eenheid, nog net zo aanstekelijk en tijdloos. Zou het de terugkeer naar Glasgow zijn geweest?  1. Poor Boy
  2. Everything Is Now (Part Two)
  3. Too Many Tears
  4. There Is An Everlasting Song
  5. Best Friend