×

Recensie

Pop

08 december 2017

Belle & Sebastian – How To Solve Our Human Problems (part

How To Solve Our Human Problems (part 1)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Matador

How To Solve Our Human Problems (part 1) Belle & Sebastian Pop 3.5 Belle & Sebastian – How To Solve Our Human Problems (part 1) Written in Music https://writteninmusic.com

Van het Schotse Belle & Sebastian komen er de komende weken 3 achtereenvolgende EP’s uit die te samen een volledig werk vormen: How To Solve Our Human Problems. Met een eerste release op 8 december, een tweede begin januari en de derde begin februari zullen alle drie de EP’s op 17 februari ook in een verzamelboxset verschijnen.

Fijn om de terugkeer van de band uit Glasgow in drie fases te vieren. Alsof we 1997, het jaar waarin ze ook de ene na de andere EP uitbrachten, na twintig jaar weer opnieuw te beleven.

How To Solve Our Human Problems (part 1) is een fijne her-kennismaking met de band. De sound en sfeer van Belle & Sebastian verandert nooit groots. Hun songs blijven immer melodieus vol popstructuren en de arrangementen zijn altijd super verzorgd. En er zijn de veranderende ritmepatronen waardoor de songs toch altijd weer fris en nieuw klinken.

De vijf tracks op de eerste EP in de serie laat de band wederom in een mooie diversiteit horen. Opener Sweet Dew Lee is een fraaie, mooi lang uitgestrekte Belle & Sebastian-song die op een naar disco neigende beat drijft en met elektronische effecten en een lekker prominente slaggitaarpartij naar een fijne climax wordt opgebouwd.

Het op een dikke drum ‘n bass-beat balancerende We Were Beautiful is zowaar nog aanstekelijker. Geen wonder dat deze track als single de grote aantrekker van de eerste EP is. Die fijne stem van Stuart Murdoch over die drukke beat gecombineerd met een rijke instrumentatie brengt het beste in de band boven.

Vintage Belle & Sebastian songs als het lekker zoete, door Sarah Martin gezongen, Fickle Season en het uptempo The Girl Doesn’t Get It sluiten daar sterk op. De laatste song met een verrassend politieke tekst die helemaal op de Britse tijdgeest aansluit. “They’ll take profits over the people/They won’t make the country great again/Just as long as it’s white and wealthy/Fear the immigrant workforce!/Fear the kids raised on the internet!”. Duidelijker kun je ze niet krijgen. Verpakt in een super aanstekelijke song bijna verraderlijk verpakt maar o zo duidelijk.

EP-afsluiter, het grotendeels instrumentale Everything is Now, is een fijne trip down memory lane. Zoveel muziekgeschiedenis in een song hoor je maar weinig. Van dwarsfluit tot aan psychedelische gitaar tot aan een groovende bas en samenzang, alles referend aan alles wat was en waarbij de tekst ‘Everything is now, everything is different, now’ naadloos aansluit.  1. Sweet Dew Lee
  2. We Were Beautiful
  3. Fickle Season
  4. The Girl Doesn’t Get It
  5. Everything Is Now