×

Recensie

Klassiek

01 juni 2013

Béla Bartók

Works For Piano Duo

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Telos Music

Works For Piano Duo Ivo Haag Klassiek 3.5 Béla Bartók – Works For Piano Duo Written in Music https://writteninmusic.com

Het pianoduo Adrienne Soós en Ivo Haag heeft zich als doel gesteld om nieuwe aspecten in bekende werken te vinden en om de verre uithoeken van het klassieke repertoire te ontdekken. Het gaat er bij deze twee pianisten vooral om om het publiek enthousiast te maken voor het repertoire voor piano duetten. Ongeveer twintig jaar geleden is de samenwerking tussen Soós en Haag begonnen en ondertussen hebben ze een omvangrijk repertoire gecreëerd.

Op deze nieuwe CD van het Duitse label Telos Music heeft het pianoduo drie werken van de Hongaarse componist Béla Bartók opgenomen. De CD opent met de Sonate voor Twee Piano’s en Slagwerk, één van zijn meest uitgevoerde werken. Samen met percussionisten Christian Hartmann en Andreas Berger wordt hier een mooie uitvoering van dit spannende werk gecreëerd. Tijdens het energieke eerste deel wordt levendig gespeeld, maar zonder ongemakkelijke gejaagdheid. Het daaropvolgende lento is dreigend en bouwt de spanning goed op voor de ontlading in het allegro, het derde en laatste deel.

Het tweede werk op deze CD zijn de Twee Afbeeldingen, op. 10 (1910) in een adaptatie voor twee piano’s door Zoltán Kocsis. Dit is de eerste keer dat dit werk opgenomen is en dus een wereldpremière. De orkstrale karaktertrekken zijn terug te horen in deze bewerking. Het schilderachtige kenmerk van de Twee Afbeeldingen vind zijn weerklank in het pianospel van Adrienne Soós en Ivo Haag.

Als laatste horen we de Sonate voor Twee Piano’s, op. 4b. Dit werk heeft Bartók in 1941 gecomponeerd. Het is een bewerking van de Suite, op. 4 uit 1907. De muziek van deze suite was al veel kleurrijker geworden in vergelijking met vroegere werken. Bartók was namelijk al begonnen met het verzamelen van volksliederen en de invloed van deze melodieën vindt zijn weerklank in de rest van zijn composities.

Wat vooral opvalt aan deze opnames is de energie waarmee de stukken gespeeld worden. Dit is weliswaar een inherent element in veel van de werken van Bartók, maar wordt niet altijd voldoende benadrukt. Verder wordt de dynamiek in de stukken goed weergegeven door de uitvoeringen van het pianoduo Adrienne Soós en Ivo Haag. Een aanrader voor fans van de muziek van Béla Bartók en de wat meer avontuurlijke luisteraar van klassieke muziek.

Tracklisting Works For Piano Duo:
1 – 3. Sonate Voor Twee Piano’s En Slagwerk, Sz 119
4 – 5. Twee Afbeeldingen, op. 10
6 – 9. Suite Voor Twee Piano’s, op. 4b