×

Recensie

Pop

20 februari 2014

Positie 20 Jaarlijst 2014

Beck

Morning Phase

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Capitol

Morning Phase Beck Pop 4.5 Beck – Morning Phase Written in Music https://writteninmusic.com

Het is alweer 6 jaar geleden dat Beck met Modern Guilt van zich liet horen. Na een papieren album (Song Reader van vorig jaar) is hij nu eindelijk terug met Morning Phase en wat een prachtig album is dat geworden.

Dat hij niet bepaald stil gezeten heeft is wel duidelijk. In interviews gaf Beck al aan dat Morning Phase een van de vele albums is waar hij de afgelopen tijd mee bezig was, maar juist dit album het perfecte vond om mee terug aan het popfront te keren. Morning Phase noemt hij zelf het vervolg op Sea Change, dat meesterlijke album uit 2002, al kunnen we ook zeggen dat hij daarvoor ook al Charlotte Gainsbourg’s IRM, waarvoor hij vrijwel alle songs schreef, gebruikte. Maar de vergelijking klopt wel degelijk: Morning Phase is al net zo mooi als Sea Change.

Morning Phase is echter geen gemakzuchtige kopie van dat album. Zeer zeker niet zelfs. Maar in sfeer en geweldig songschrijven zeker wel. Echt elke song, hoe verrassend anders van sfeer soms, op dit nieuwe Beck album is raak. Hij vroeg voor het album dezelfde muzikanten als op Sea Change, dus ook zijn vader voor de strijkarrangementen. En ook op dit album zijn die onovertroffen. Echt ongelooflijk hoe vader David Campbell de songs van zijn zoon voedt met echt de aller spannendste dan weer rijkste arrangementen. Luister in dat geval eens naar het alleen met orkest gezongen Wave. Genialer ga je popmuziek echt niet krijgen.

Het is de relaxte sfeer op Morning Phase die het album zo aanstekelijk en mooi maakt en Beck zong nooit mooier als op dit album. Daarnaast is alles zo geweldig opgenomen dat de muziek echt in alle lagen door je kamer rolt. Het album voelt aan alsof de druk van urgent zijn, iets wat hij in interviews wel aangaf als een onuitstaanbare druk, Beck ontvallen is. Misschien is dat wel het grote verschil met Sea Change. Toen lag hij in een heftige scheiding en moest hij muziek maken om zichzelf uit de ellende te halen. Met Morning Phase is de geniale songschrijver, die tegenwoordig een rustig gezinsleven heeft met 2 kinderen, een groots vakman die geweldige songs kan schrijven en de tijd genomen heeft deze op de allermooiste manier op te nemen. 1. Cycle
 2. Morning
 3. Heart Is A Drum
 4. Say Goodbye
 5. Blue Moon
 6. Unforgiven
 7. Wave
 8. Don't Let It Go
 9. Blackbird Chain
 10. Phase
 11. Turn Away
 12. Country Down
 13. Waking Light