×

Recensie

Pop

04 augustus 2020

Becca Mancari

The Greatest Part

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Captured Tracks

The Greatest Part Becca Mancari Pop 3.5 Becca Mancari – The Greatest Part Written in Music https://writteninmusic.com

De jonge veelbelovende singer-songwriter Becca Mancari verhuist van de wereldstad New York naar Tennessee om zich in Nashville te vestigen, dicht bij het mekka van de folky country muziek. Good Woman is een bijna christelijk overtuigend droomdebuut, waarmee ze zichzelf neerzet als de eerstvolgende talentvolle grote belofte in dit genre. Vanuit dat uitgangspunt gaat ze op zoek naar haar eigenlijke roots en bezieling, wat niet alleen met The Greatest Part een totaal andere plaat oplevert, ook haar onverwerkte privé trauma’s komen hierbij overduidelijk aan bod.

De herkomst van haar oorspronkelijke bestaan is een hobbelige stroeve weg, waarbij de pijn voelbaar is. Blijkbaar is dit het grote omslagpunt in haar leven geweest. De levendige opgewekte klanken van haar debuut verstillen in de deprimerende treurnis van het vertwijfelende maar zo sterke persoonlijke vervolg in The Greatest Part. Het sleutelnummer hierbij is First Time, waarbij de afkeuring van haar vader centraal staat als ze hem mededeelt dat ze niet op mannen maar op vrouwen valt. In de gelovige Italiaanse katholieke gemeenschap waar ze in opgroeit staat dit zowat gelijk aan verraad. Het op en top vrouwelijke I’m Sorry haakt hier later nog op in. Ze zoekt hierbij vergeving omdat ze niet aan het verwachtingspatroon wil en kan voldoen. Met de heerlijke hoge uithalen roept ze een Kate Bush achtige mystiek op.

Bij Hunter wordt er nog geflirt met de scherpe rockgitaren en neemt Becca Mancari de rol van strijdbare krachtvrouw op zich. Een gigantisch groot contrast met het zwaarmoedige First Time waarbij ze op dromerige melancholische wijze haar afwijzing bezingt. Het uptempo Like This laat Becca van haar meest toegankelijke discokant horen. De meerwaarde zit hem hierbij in de funky basislijnen en de heerlijke solerende gitaarriffs. Lonely Boy voegt repeterende elektrobeats samen met ondergaande zon prairie gitaarspel, waarbij heel eventjes die link met Good Woman aanwezig is. De onverwachte switch naar het ritmische swingende vervolg is eventjes wennen, maar valt eigenlijk verbazend lekker uit. Het is mooi hoe ze al mijmerend steeds meer teruggrijpt naar die eersteling.

Thematisch komt diezelfde eenzaamheid terug in het langzaam slepende Stay With Me, het zwaarmoedige instrumentale einde van Knew en het dwarse luisterliedje Forgiveness waarbij de hunkering naar het veilige nostalgische verleden weer naar boven komt. Echter zonder die innerlijke familaire strijd en de vraag om acceptatie die niet beantwoord wordt. Het is niet vreemd dat Tear Us Apart ook dat gevoel oproept, wetende dat deze track al klaar was voordat Good Woman verscheen. Het vervreemdende tussenstuk en het rommelige einde laat wel horen waarom deze niet op die plaat terecht is gekomen. Schijnbaar lukte het toen al niet om het pakkend af te ronden, en is ze daar ondertussen ook niet meer in geslaagd.

The Greatest Part is een reisverslag door het leven waarbij belangrijke passages een berustende plek opeisen. Bedoeld als verwerkingsplaat, maar in de praktijk blijkt dat Becca Mancari zich nog vooraan in het inleidende rouwproces bevind. Een drastisch keerpunt ten opzichte van het debuut, hopelijk geeft het de zangeres wel genoeg bezinning en rust. 1. Hunter
 2. First Time
 3. Like This
 4. Bad Feeling
 5. Pretend
 6. Lonely Boy
 7. Tear Us Apart
 8. I'm Sorry
 9. Stay with Me
 10. Knew
 11. Forgiveness