×

Recensie

Pop

24 augustus 2018

Beats & Pieces Big Band

ten

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Efpi

ten Beats & Pieces Big Band Pop 4 Beats & Pieces Big Band – ten Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Manchester afkomstige Beats & Pieces Big Band is vooral de band van componist/arrangeur Ben Controll. Hij is de man die al 10 jaar de muzikale lijnen uitzet. Om hun 10-jarig jubileum te vieren brengen ze nu een speciale live opname uit onder de rake titel ten.

Het is de vijfde release van het gezelschap en heel speciale terugkeer naar het begin. Op 27 januari 2008 nodigde Cottrell 13 bevriende muzikanten uit om in Manchester’s Royal Northern College of Music een aantal stukken te komen spelen die hij had geschreven. Nu tien jaar verder kwam vrijwel dezelfde band op dezelfde plek samen maar hadden nu ook hun vrienden en familie meegenomen. De muziek die daar op die avond speelden werd niet alleen op tape maar ook op film vastgelegd. ten is het verslag van die avond, de zowel een CD als een DVD zitten in de verpakking.

Cottrell is onderhand een gevestigde naam geworden die door belangrijke arrangeurs/dirigenten als Jules Buckley steevast worden opgeroepen als er grote projecten op stapel staan met de diverse orkesten (Heritage Orchestra, Metropole) en georkestreerde projecten (Laura Mvula, Scott Walker). En Cottrell levert altijd… en met grote kwaliteit. Dat maakt het ook zo bijzonder om zijn Beats & Pieces Big Band goed in de gaten te houden.

Cottrells big band is geen doorsnee big band. De sfeer is ruwer en rafeliger met flinke invloeden uit alternative en rock en af en toe gaat het flink door het dak. Alleen daarom is ten zo’n fijne registratie geworden. Als je het album opzet denk je eerst bijna nog dat je iets anders hebt opgezet. Zo heerlijk knalt die gitaar er doorheen. Niet vreemd ook dat de titel van die track nois is. De rest van de band posteert zich daar trouwens moeiteloos om heen. Net als de energie van de tweede track jazzwalk. De gitaar blijft lekker op de overdrive staan en de blazers duwen naar fijne climaxen toe.

Er wordt sowieso weinig ingehouden op ten. De energie die de band in zich heeft komt er in de eerste drie composities al heerlijk uit. Want ook three, wat rustiger in opbouw krijgt een lekker dikke en uitbundige uitbouw. Pas met rain wordt de sfeer van de keys, met lekker stuwende bas en drums, wat onderbroken. Fijne groovy track. Het in staccato opgebouwd time, met z’n prachtig door elkaar heen gevlochten blaasarrangement vol solo’s is een absoluut hoogtepunt. Waanzinnig in opbouw en ritmeveranderingen, is dit een big band van deze tijd in volle glorie.

broken, met zijn prachtig sfeerrijke gitaarintro, is al net zo prachtig en gelaagd. Fijn ook weer hoe de blazers de compositie opduwen met dikke solo’s. Met pop gaat de versnelling er weer lekker in. Met toan met zijn klassiek piano-intro en zijn puur door blazers gestuurde tussenstuk laat Cottrell wederom duidelijk horen een zeer avontuurlijk componist en arrangeur te zijn. Overrompelende compositie! Ook banger is weer een mooi gelaagde compositie en een soort stilte voor de heerlijk funky storm die de band met hendo uiteindelijk aan het einde van hun set brengt.

Beats & Pieces Big Band is een band die je trouwens ook echt live aan het werk moet gaan zien. De energie en klasse spat ervan af. Dat bewijst dit uitstekende live album des te meer.  1. Nois
  2. Jazzwalk
  3. Three
  4. Rain
  5. Time
  6. Broken
  7. Pop
  8. Toan
  9. Banger
  10. Hendo