Recensie

26 februari 2011

Beady Eye – Different Gear, Still

Different Gear, Still Running

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Beady Eye Records

Different Gear, Still Running Beady Eye Rock 3.5 Beady Eye – Different Gear, Still Speeding Written in Music https://writteninmusic.com

De publiciteit rond het eerste Beady Eye album, de band ontstaan uit de resten van Oasis is weergaloos geweest. Je kon geen magazine openslaan, een muziekrubriek op internet bekijken of je kwam de mannen van Beady Eye, of beter Liam Gallagher, tegen. Want voor alles is Beady Eye natuurlijk de nieuwe band van Liam.

De ruzies met zijn broer Noel waren vanaf de start van Oasis in 1991 legendarisch maar werden met de jaren wel steeds heftiger. De band stond meerder malen op springen. De genadeklap kwam uiteindelijk vlak voor een concert in Parijs op 28 augustus 2009 toen de ruzie tussen de broers zo hoog op liep dat Noel de band verliet en Oasis op internet dood verklaarde. Noel stapte gelijk uit de schijnwerpers en broer Liam kondigde enkele maanden later een nieuwe band aan. Een band met daarin de mannen die naast de broers de laatste jaren in Oasis zaten.

Met het verschijnen van de eerste track Bring The Light, die de band reeds vorig jaar, op ons losliet werd gelijk duidelijk dat Liam en zijn mannen hadden gekozen voor een sound die meer straight forward rock n roll in zou houden. Met het verschijnen van het album Different Gear, Still Speeding (sublieme titel trouwens) wordt al snel duidelijk dat die eerste single een overduidelijke aanwijzing was. Het gros van de songs is ongecompliceerde rock n roll met lekker veel power en energie gespeeld. Openingssong Four Letter Word is daarin gelijk een lekker stuwende aanjager. Net als de daarop volgende songs Millionaire en The Roller.

Net als bij Oasis ligt er een dikke laag Beatles over de songs van Beady Eye. In de productie die good old Steve Lillywhite (die hoe cynisch ook het door Liam vervloekte U2 op weg hielp) komt die soms zelfs nog wat overduidelijker naar voren. Solo gitaar lekker dik in de mix er overheen, dik gelaagde achtergrond zang (Kill For A Dream). Opvallend is daarnaast de invloed van die andere legendarische Britse rockband: The Who. Je kunt je songs dan wel Beatles And Stones noemen, de drive is toch echt My Generation. En ook Wigwam heeft een wel heel overduidelijke link naar The Who’s Amazing Journey (van Tommy). Daarnaast probeert de band met For Anyone wel heel duidelijk een soort van There She Goes van The La’s te kopiëren. Opvallend daarbij is dat Beady Eye drummer Chris Sharrock in The La’s zat en het enige The La’s album werd geproduceerd door Steve Lillywhite.

Maar al deze kritische kenmerken terzijde is Different Gear, Still Speeding wel een verrassend lekker album geworden. De drive om te laten horen dat de mannen het ook zonder Noel afkunnen heeft geresulteerd in een trits songs die lekker recht toe rechtaan de geluidswegen inkomen. Noel bleek altijd de man van de briljant versneden popsongs en de mannen van Beady Eye hebben met hun rock benadering knap de valkuil ontweken waar ze met een andere aanpak keihard in waren gevallen. 1. Four Letter Word
 2. Millionaire
 3. The Roller
 4. Beatles And Stones
 5. Wind Up Dream
 6. Bring The Light
 7. For Anyone
 8. Kill For A Dream
 9. Standing On The Edge Of The Noise
 10. Wigwam
 11. Three Ring Circus
 12. The Beat Goes On
 13. The Morning Son