×

Recensie

Alternative

18 november 2021

Beach House

Once Twice Melody (Chapter One)

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bella Union

Once Twice Melody (Chapter One) Beach House Alternative 4.5 Beach House – Once Twice Melody (Chapter One) Written in Music https://writteninmusic.com

Het havengebied van Baltimore heeft vooral in de avond iets betoverends. De skyline van het aan de Chesapeake Bay liggende Inner Harbor is een kleurrijke blokkendoos, die een overweldigende aantrekkingskracht uitoefent. Nu het reizen vrijwel onmogelijk is halen Victoria Legrand en Alex Scally van Beach House de inspiratie noodgedwongen dicht bij huis. De zomerzon gaat geruisloos in stilte onder, de boulevard is verlaten, morgen weer een nieuwe dag in isolement.

Het Once Twice Melody titelstuk is de eerste albumtrack van het achttiental wat uiteindelijk tot de Once Twice Melody plaat leidt. Met de bijna anderhalf durende speeltijd doet Beach House er goed aan om het geheel in etappes uit te brengen. Op 10 november verschijnt de eerste EP, welke de komende maanden door de overige drie EP’s gevolgd wordt, waarna op 18 februari de volledige plaat in de winkel ligt. Zo verspreiden ze de aandacht en vallen de nummers meer op hun plek. Een gedurfde presentatie aanpak die flink van het drie jaar geleden verschenen 7 afwijkt.

Glinsterende geluidsgolven houden door de pulserende beat koers. Melancholische onrustige nachtdromen verwelkomen titelsong Once Twice Melody. Victoria Legrand zingt gejaagd alsof ze de verloren tijd wil inhalen. De kenmerkende warmte is zo broeierig als een smeltende wereld, de instrumentatie nerveus en eighties gedateerd. Het mechanische vocoder randje op de vocalen gaat het gevecht met de geëgaliseerde emoties aan. Een oneerlijke strijd waar de georkestreerde begeleiding partij voor het starre toekomstperspectief kiest. De dreampop wordt stilletjes door duistere jaren negentig triphop ingehaald. Natuurlijk heeft het tijd nodig om deze indrukwekkende opener in je op te nemen, des te begrijpelijk is de keuze voor de splitsing van het totaalplaatje.

Met de tragische Superstar droomvlucht overtreft het duo zichzelf. De eenzaamheid van een uitgerangeerd popidool die zijn opgebouwde status aan het verliezen is. Afgezonderd aan de top kijkt hij als een schitterend hemellichaam op een verlaten wereld neer. Het nostalgische waardeoordeel vlakt de vergaanbaarheid tot een bijna onzichtbaar stipje aan de horizon af. Weggestopt in onze gedachtes, de opgedrongen stilstand van concertloze periodes. Een futuristische ruimtetrip welke voor eeuwig in het grote zwarte postpunk gat van vergeten popklassiekers verdwijnt.

Pink Funeral duikt daadwerkelijk die diepte in. Het vernietigende liefdesverhaal over prins Siegfried en Zwanenkoningin Odette. Sterfelijkheid en jeugdig verlangen naar sprookjesachtige onsterfelijkheid komen in deze vluchtige romance samen, die de maagdelijke schoonheid met pekzwarte dramatiek bedekt. Victoria Legrand werkt haar rol als kille vertelster letterlijk tot in de puntjes uit, terwijl op de achtergrond het muzikale strijkersfundament in breekbare kristalletjes uiteenspat.

Hoe betrouwbaar zijn vrienden als de duistere schaduw van het bestaan verleidelijk wenkt en de violette krachtbron dooft. Al het herkenbare vervaagd om de eigen identiteit in een herprogrammeringsfase zichzelf opnieuw te laten reformeren. Through Me, de zweverige ontdekkingsreis die nogmaals benadrukt hoe onbereikbaar hoog Beach House deze keer de lat legt. Dit is pas het eerste hoofdstuk, er volgen er dus nog drie, dat belooft wat!



  1. Once Twice Melody
  2. Superstar
  3. Pink Funeral
  4. Through Me