×

Recensie

Pop

04 juni 2023

Baxter Dury

I Thought I Was Better Than You

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Heavenly Recordings

I Thought I Was Better Than You Baxter Dury Pop 3.5 Baxter Dury – I Thought I Was Better Than You Written in Music https://writteninmusic.com

Getraumatiseerde weggestopte teleurstellingen uit het verleden krijgen een plek als je deze opnieuw oproept en herbeleeft. Sincere is een vastlopend kinderliedje, welke vertraagd het einde haalt. Ondanks dat deze pas halverwege I Thought I Was Better Than You passeert, ligt hierin de kern van de nieuwste Baxter Dury plaat verborgen. Deze Londense levensgenieter is letterlijk een Sex & Drugs & Rock & Roll product, en komt nooit van dat stigma af. Hij bezit datzelfde gevatte gevoel voor humor als zijn vader en heeft tevens een identiek Cockney accent. Ian Dury dweept gedurende zijn leven met zijn lichamelijke ongemakken en slechte gezondheid.

Bohemien Baxter Dury groeit in de nodige luxe op, maar ook bij hem trekt de zelfkant van het bestaan. De erfenis van de meesterlijke leermeester, die zelf het maximale uit zijn leven haalt. Vergeet niet dat Ian Dury weldegelijk besefte dat elke nieuwe dag de laatste kon zijn. Baxter Dury leest zijn eigen levensverhaal in de roddelbladen. Als vijftiger komt hij tot de pijnlijke conclusie dat hij eigenlijk geen idee heeft wie hij daadwerkelijk is. Naamsbekendheid is een mooi gegeven, uiteindelijk moet je voor jezelf opkomen, geld verdienen en een gezin onderhouden. Zijn nageslacht biedt hem de speld aan om zijn eigen dromen kapot te prikken. Meer dan gebakken lucht stelt het niet voor, zeker als er een naar egocentrisch geurtje aan hangt.

Hey mummy, hey daddy, who am I? Baxter Dury dus, 51 jaar oud, geboren op 18 december 1971. Als zesjarige poseert hij trots naast zijn vader op de New Boots and Panties!! albumhoes. Dus op zeer jeugdige leeftijd is hij al collectief Brits erfgoed. De triest gestemde saxofoon versterkt bij So Much Money de wanhoop van zijn hulpvraag, en opeens besef je dat Baxter het ondergeschoven kind van het roemverhaal is. Jarenlang verzet hij zich tegen de sterrenstatus van buitenbeentje Ian Dury (zo zou die zijn polio verlamming zelf ook omschrijven), geeft in interviews aan dat hijzelf ook muzikant is, en dat hij geen behoefte heeft om over zijn pa te praten. Nu is die drang er blijkbaar wel, alleen om in het reine met zijn eigen persoonlijkheid te komen.

Die verklaring ligt uiteraard op het familiare vlak. De pandemie brengt Baxter dichter bij zijn zoon Kosmo, en samen werken ze aan de The Night Chancers opvolger. Hij compenseert zijn eigen jeugdige gebrek aan aandacht door hier heel eerlijk met Kosmo over te praten. Toch levert het de nodige hiaten in het schrijfproces op, waardoor I Thought I Was Better Than You therapeutisch aanvoelt. De opnames lopen parallel met zijn Chaise Longue memoires, welke twee jaar geleden in boekvorm verschijnen. Moet je jezelf nog steeds tegenover iemand die al ruim twintig jaar geleden overleden is bewijzen, of is het tijd om zelf eens volwassen te worden. I Thought I Was Better Than You is hierdoor een eerlijke pure plaat, de kenmerkende dwarse sarcastische zelfspot uitspattingen zijn gelukkig niet verdwenen. Een ouderwets geluid met de hippe Paul White producer.

So Much Money heeft een stuwende seventies funksoul twist, laten we het bewuste 1971 geboortejaar als startpunt nemen. In Shadow zitten verwijzingen naar vooroorlogse damestrio samenzang. Waarschijnlijk muziek waar zijn vader mee opgroeit, en welke hem inspireert om muzikant te worden. Verder grijpt Baxter Dury vooral naar zijn eigen muziekbeleving terug. Door zijn eerlijke intensiteit krijgt de seventies funk uit zijn lagere schooltijd een duister triphop randje. De karakters zijn allemaal schizofrene afstammelingen van zijn hersenspinsels. In zijn hoofd geboren, maar wel identificerend aan zijn eigen persoonlijkheid. Baxter Dury, in de rol van een aan lager wal geraakte jazzmuzikant in de gestoorde So Much Money. Baxter toont zijn zwakte, of juist zijn sterke kant door de zangpartijen met Madeline Hart te delen. De droog verhalende mannelijk stem scheurt verleidelijk tegen de vrouwelijke sensualiteit aan.

Het zwaar slackende Aylesbury Boy bekroont zijn singer-songwriter talent en behandelt het rebels verzet tegen opgelegde regels. Een slordig nonchalante track, geheel volgens zijn eigen spoken words tradities. Diep van binnen blijft Baxter Dury die teleurgestelde puber welke maar niet volwassen wil worden. I Thought I Was Better Than You is working class blues. De dagelijkse generatiestrijd om jezelf tegenover je ouders te bewijzen. De zwijgzame gesprekken aan de ontbijttafel, de dodelijke ontevreden blikken. Leon flirt met eighties discobeats en synthpop gefröbel. De hoofdpersoon hunkert naar een normale behandeling, van een normale scholier, volgens de normale gang van zaken. Die hooggeplaatste uitgangspositie belemmert zijn functioneren en beperkt zijn manier van denken. Baxter Dury distantieert zich van een zwaar liggende last door zijn achtergrond te accepteren. I Thought I Was Better Than You is in deze fase de meest oprechte plaat die hij kan maken. Een klein half uur is voldoende om deze sessie tot een einde te brengen.  1. So Much Money
  2. Aylesbury Boy
  3. Celebrate Me
  4. Leon
  5. Crashes
  6. Sincere
  7. Pale White Nissan
  8. Shadow
  9. Crowded Rooms
  10. Glows