×

Recensie

Pop

01 september 2011

Basement Jaxx

Basement Jaxx vs Metropole Orkest

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: News

Basement Jaxx vs Metropole Orkest Basement Jaxx Pop 4.5 Basement Jaxx – Basement Jaxx vs Metropole Orkest Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fijn onverwachte en verrassende samenwerking is die tussen het uit Zuid-Londen afkomstige Basement Jaxx en het Nederlandse Metropole Orkest te noemen. En wat een ongelooflijk feest ook!

Wat Basement Jaxx mannen Felix Buxton en Simon Ratcliffe niet wisten is dat Metropole gastdirigent Jules Buckley al sinds zijn komst bij het Metropole Orkest, zo’n 2 jaar terug, een wishlist had: Een lijst van artiesten waar hij dolgraag mee wilde samenwerken. Basement Jaxx, wat alweer 15 jaar aan de weg timmert, stond in zijn top 5. De variatie in muzikale stijlen die het duo in hun dancetracks verwerkt bleek voor Buckley al jaren de prikkel om de tracks eens flink onder handen te nemen. Zo’n anderhalf jaar geleden zocht hij contact met de mannen en deze bleken zeer geïnteresseerd.

Voor een jaar werkte Buckley met Felix Buxton aan arrangementen die prikkelend en gedurfd moesten worden. Een jaar waarin de druk bezette muzikant en arrangeur/dirigent constant nieuwe ideeën inbrachten. De keuze in Basement Jaxx songs creëerde uiteindelijk een logische setlist. Met het grote Metropole Orkest, een groot koor en gastzangers en in muziek van filmisch tot groot swingfeest. De opzet werd om een concert te gaan geven in Nederland en daarvan de beste opnamen te gebruiken naast studio opnamen. Een slimme keuze.

Basement Jaxx vs Metrople Orkest is een zeer enerverend album geworden. Met een setlist om van te smullen. Om gelijk na de lekker pompeuze openingstrack Battlement Jaxx met publiekslieveling Red Alert te komen is gedurfd. Maar de compositie wordt in een zo andere versie uitgevoerd dat je er echt wel even goed naar moet luisteren om deze te doorgronden. Dat is erg fijn. Buxton en Buckley hebben de Basement Jaxx songs echt een andere lading mee weten te geven. Luister naar Raindrops en een briljante Bingo Bango en wees verkocht. Maar naarmate het album vordert wordt het allemaal alleen maar beter.

Het prachtig soulvolle Lights Go Down is daar de eerste aanzet toe. Met If I Ever Recover speelt Buckley al zijn briljante troeven uit: Filmische sfeer, briljant opgebouwde spanning in ritme en een fraai aanvullend koor maken dit tot een van de eerst hoogtepunten van het eerste gedeelte van het album. Waar het eerste deel van het album vooral op het geweldig spelende orkest gericht is, verschuift de sfeer op de tweede helft van het album naar meer uitbundig en swingend.

Do Your Thing is een zeer geslaagde aanzet, een knallende Where’s Your Head At en Good Luck, met originele zangeres en soulbrulboei Lisa Kekaula zijn daarna overweldigend. Met het ijzersterke drieluik Drill Loops, Hush Boy en vooral Samba Magic gaat het dak er vervolgens definitief af. Wat vooral opvalt is hoe goed het Metropole Orkest speelt en hoe gemakkelijk ze alle stijlen, van Balkan naar klassiek en van soul naar bigband jazz, blijken te beheersen. De zangers en zangeressen voelen de sfeer, zoals in de live opnamen duidelijk wordt, perfect aan en maken er een groot feest van.

Wat een ongelooflijk plezier moeten Buckley en Buxton, en ook de muzikanten van het Metropole Orkest, hebben gehad om dit project voor te bereiden en uit te voeren. Het plezier spat uit echt elke groef. Bizar gegeven blijft dat er maar 3 keer een samenwerkingsconcert te zien was: 1x Eindhoven en 2x Londen. Deze briljante samenwerking zou de afgelopen zomer van North Sea Jazz tot aan Lowlands grote impact hebben gehad. Heel raar dat er nu het album uit is niet meer optredens gepland staan. Carré in november zou de perfecte apotheose zijn. Misschien moeten we maar eens gaan kijken of er via Facebook niet genoeg mensen te vinden zijn die dat interessant zouden vinden. 1. Battlement Jaxx
 2. Red Alert
 3. Raindrops
 4. Mozart's Tea Party
 5. Bingo Bango
 6. Hey U
 7. Lights Go Down
 8. Violin Solo
 9. If I Ever Recover
 10. Do Your Thing
 11. Where's Your Head At
 12. Good Luck
 13. Drill Loops
 14. Hush Boy
 15. Samba Magic