×

Recensie

Roots

16 september 2022

Bas Beenackers

Man

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Man Bas Beenackers Roots 3.5 Bas Beenackers – Man Written in Music https://writteninmusic.com

Bas Beenackers wordt in de Nederlandse muziekscène geassocieerd met Blue Van. Dit  indierocktrio is ondertussen gekend voor hypnotische liveshows met vervormde gitaren die net niet uit de bocht gaan ondersteund door een al even energieke ritmische basis. Van dit alles is niets terug te vinden op het epeetje dat de Utrechtse muzikant in enkele dagen vastlegde in de studio van producer Simon Akkermans in Rotterdam.

Het werd een zoektocht naar de achtergronden van zijn eigen evolutie als man. In vijf sober geïnstrumenteerde liedjes, horen we enkel akoestisch snarenwerk en de stem van Beenackers maar het klinkt niettemin meteen indrukwekkend vanaf de opener Reason, een wat mysterieus liefdesrelaas gevuld met meeslepende stemmenpracht.

Repent klinkt al even melancholisch met weerom een fraaie vocale collage op eenvoudige akoestische fingerpicking, het heeft weldadige, rustgevende uitwerking. Persoonlijke, fragiele verhalen zoals Child dat in een weemoedige terugblik de onvoorwaardelijke liefde voor Beenackers zonen onthult, worden afgewisseld met door zijn ervaringen als psycholoog geïnspireerde passages. Tussen al die uit zijn eigen leven geplukte verhalen prijkt een enkele cover.

Polly is afkomstig van Gene Clark die het na een kortstondige reünie met The Byrds in ’68 met hulp van banjospeler Doug Dillard en Bernie Leadon vastlegde. Het pijnlijke liefdesliedje spookte naar verluidt al even rond in het hoofd van Beenackers die het op advies van zijn vrouw opnam. Polly werd voordien al door Robert Plant en Alison Krauss opgepikt en past wonderwel in de persoonlijke songcyclus. Het klinkt hier haast even hartverscheurend als de oorspronkelijke smeekbede van de door het leven gekwelde, meesterlijke singer-songwriter.

In de afsluiter Cherry horen we naast een sprankelende partij op twaalfsnarige gitaar een zanger die de limieten van zijn stembereik aftast en dat resulteert in een beklemmend ontknoping van een doodeerlijke folkgetint werkstuk verpakt in een opvallende digipack. De hoes van Man, is een linosnede die Beenackers tijdens zijn kindertijd in de basisschool ineen knutselde.  1. Reason
  2. Repent
  3. Polly
  4. Child
  5. Cherry