×

Recensie

Roots

12 juni 2022

Barry  Oreck

Leap Year

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Leap Year Barry Oreck Roots 3.5 Barry  Oreck – Leap Year Written in Music https://writteninmusic.com

Met folk en blues invloeden uit zijn geboortestaat Chicago als muzikale bagage verzeilde Barry Oreck in New York waar hij actief was als choreograaf en uitvoerder van bijzondere dans- en theaterprojecten. Zijn muziek is sinds het titelloze debuut uit 2016 terug te vinden op enkele epeetjes en langspelers die verfijnde akoestische instrumentatie met sociaal geëngageerde  combineren. Twee jaar geleden vonden we  op We Fit Together een handvol songs met observaties van het destructieve politieke klimaat en de daaruit vloeiende politisering en verdeeldheid.

De titel refereert naar het schrikkeljaar, om de vier jaar  we hebben in februari een extra dag. Op 29 februari 2020 Oreck nog een concert in Manhattan, uitgerekend op de vooravond van de  uitbraak van de corona -pandemie die zowat alle podiumactiviteiten lange tijd onmogelijk maakte. Het  bood de gelegenheid om zich op het componeren van nieuw werk te concentreren. Dat werd in de studio in Brooklyn samen met ‘Friends’ vastgelegd.

Het muzikale gezelschap, een trio met gitarist Jesse Miller, van het Brooklyn Guitar Quartet, bassist Adam Armstrong en  violiste Rima Fand kleuren de songs met sobere maar effectieve bijdragen in het folkgetinte troubadourswerk. Enigszins bezadigde balladewerk Once Around wordt met driestemmige harmonische zang ondersteund. In Once Around horen we prachtige viool- en gitaarklanken. Na een dartel huppelende Makes No Sense voegt het mandolinespel van Rob Meador sfeervolle accenten toe in Home in Mind en In the Moment, songs die eveneens als de opener Each Song Is a Seed Meador als co-auteur vermelden.

Er volgen nog enkele relativerende tracks, zoals I Can’t Believe en Life in the Bubble  niet bepaald wereldschokkend maar wel aangename luisterfolk.  1. Each Song Is a Seed
  2. Once Around
  3. Wounded
  4. Makes No Sense
  5. Home in Mind
  6. In the Moment
  7. I Can'y Believe I's Time
  8. Ride
  9. Life in the Bubble