×

Recensie

Electronic

06 september 2019

Barker

Utility

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ostgut Ton

Utility Barker Electronic 4.5 Barker – Utility Written in Music https://writteninmusic.com

Een wel heel mooie electronic verrassing komt met Utility via (Sam) Barker, de Berlijnse producer die de afgelopen jaren vooral bekend raakte door zijn samenwerking met Andy Baumecker. Onder de naam Barker & Baumecker brachten ze in totaal 4 EP’s en 2 albums uit. Toen was daar vorig jaar ineens zijn Diabasing EP onder zijn eigen naam (iets wat hij sinds 2012 en de Like An Animal EP niet meer had gedaan). Het bleek een verrukkelijke voorbode van zijn eerste eigen album Utility.

De basis van de klasse van de Diabasing EP ligt in het feit dat Barker dan wel optimaal door techno beïnvloed is maar veel voorspelbare invloeden als een fijne kickdrum als extra opstart links laat liggen. Het geeft zijn tracks iets extra mysterieus juist ook omdat de tracks al zoveel sfeerrijke lagen kennen. De jarenlange ervaring in uitproberen zijn alles waard geweest en komen op het zeer consistente Utility tot volle wasdom.

Vier prachtige vinylkanten lang laat Barker zijn fascinerende electronic skills op je los. Zijn ritmes zijn anders en super spannend, zijn sferen zo warmbloedig en atmosferisch en intrigerend als je ze maar hebben wilt. Barker is een muzikant die weet hoe je de sfeer ombuigt, hoe je dan weer de warmte vasthoudt of hoe je een track eens lekker dwars oprekt. Want de tracks, hoe warmbloedig vaak ook, kennen een fijne weerbarstige dwarsheid.

Opvallend hoe de tracks op Utility vaak koude termen als engineering, machine of models in zich hebben tegelijk zo warm, sfeerrijk en emotievol aanvoelen. Luister toch eens naar de warme pracht van tracks als Paradise Engineering, Hedonic Threadmill en Models of Wellbeing. Net zo spannend hoe Barker juist ook invloeden van dub (Gradients of Bliss) en dubstep (Die-Hards of the Darwinian Order) heeft bewerkt. Met de door metaalachtige klanken opgetrokken lekker weerbarstige laatstgenoemde track en albumafsluiter als meest opvallende.

Utility is die fijne electronic verrassing die een muziekjaar zo interessant kan maken. Barker is een nieuwe electronic held die op eigen kracht nog meer in de gaten dient te worden gehouden dan samen met Andy Baumecker. Utility biedt alles wat een meesterlijke electronic plaat moet herbergen. Hulde!

Kant A:

  1. Paradise Engineering
  2. Posmean
  3. Experience Machines

Kant B:

  1. Gradients of Bliss
  2. Hedonic Treadmill

Kant A:

  1. Models of Wellbeing
  2. Utility

Kant B:

  1. Wireheading
  2. Die-Hards of the Darwinian Order