×

Recensie

06 juli 2016

Barbarisms

Browser

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Devil Duck Records

Browser Barbarisms Alternative 3.5 Barbarisms – Browser Written in Music https://writteninmusic.com

Vanuit New York , via Virginia en Parijs verzeilde zanger en gitarist Nicholas Faraone in Zweden.In Stockholm ontmoette hij bassist Tom Skantze , Robin Af Ekenstam maakt het trio compleet . Tijdens de opnamesessies van het debuut werd kanker vastgesteld bij Ekenstam. De drummer verloor een ellenboog en voorhand maar werkte verder met een aan een aan een spatel bevestigde drumstick, het zegt iets over de vastberadenheid. De uit 2014 daterende, titelloze langspeler toonde al het talent van Faraone met folkachtig songwerk in een lo-fi idioom.

Op Browser wordt die de combinatie van akoestische en elektrische instrumentatie verder uitgewerkt in een meer melodische benadering. Van de opener Heaviest Breather tot de slotakkoorden van Tastemaker wordt je meegezogen in de leefwereld van Faraone. Die verwoordt zijn persoonlijke ervaringen met stembuigingen voorzien van  een rauw randje in intrigerend songwerk dat van eenvoudige countrypop Prison Rules naar meer gelaagde passages pendelt.

De eerder genoemde tracks en Older Than Birds zijn fraaie voorbeelden evenals  het duidelijk naar zijn nieuwe Scandinavische thuishaven verwijzende Rico Of The White Nights. Achter Ice Storm 2 waarin de gitaartjes met toetsenwerk aangevuld worden, huist een schrijnend  verhaal. Zo ontdek je telkens nieuwe zaken, zelfs in het bij de eerste beluistering eerder banaal overkomend I Have Not Seen You In Days.  1. Heaviest Breather
  2. Lost Positions
  3. I Have Not Seen You in Days
  4. Prision Rules
  5. Older than birds
  6. Rico of the White Nights
  7. Ice Storm #2
  8. I Would Not Ask
  9. Eternal Recur
  10. Tastemaker