×

Recensie

Electronic

07 februari 2014

Baptist – For A While (Still

For A While (Still Forever) EP

Geschreven door: Matteo Bennardis

For A While (Still Forever) EP Baptist Electronic 4.5 Baptist – For A While (Still Forever) Written in Music https://writteninmusic.com

“Jullie kunnen een internationale plek veroveren. Wij kiezen voor de toekomst!” dat is wat de jury van de Rob Acda Awards 2012/2013 te zeggen had.

Na het winnen van deze competitie en het openen van Bevrijdingspop Haarlem, ging alles snel. Hun EP is 5 januari in het Patronaat uitgebracht en sindsdien hebben de twee jongens genoten van veel aandacht. Met een verfrissend, eigen, electronic geluid, en een hoop succes, wordt er veel verwacht van hun debuut EP.

De EP wordt geopend met Devices, een intens nummer waarbij Baptist direct laat zien wat ze kunnen. Een saxofoon, electronics, drums en vocals, zorgen voor een intrigerend samenspel, dat laat denken aan het oude werk van Mount Kimbie. Het gebruik van een drumstel zorgt net voor de extra dimensie die de muziek nodig heeft.

Freedoom is het nummer waarin de zanger, Matthijs Koster, voor meer verrassingen zorgt. Met een sobere, melancholische stem, goede effecten en een zekere rauwheid in de opbouw, is de omslag naar een upbeat nummer nog beter. Dankzij het andere bandlid, Dimitri Opstal, op de drums, krijgt deze omslag van ritme, dat duwtje extra in de rug.

In Evolving wordt begonnen met een soundbite van een film, die door het hele nummer gebruikt wordt. Door dit soort kleine aanpassingen in de nummers, en de virtuositeit van beide bandleden, blijft elk nummer verrassen. In Evolving is de eerste paar minuten te spreken van een vast simpel ritme, maar gedurende vijf minuten, verandert het volledige nummer meerdere malen.

For A While (I & II) lijkt op een nummer waarbij Baptist zich helemaal liet gaan. Vocals en drums zijn aanwezig en de effecten vliegen je om de oren. De vocals hoeven niet puur te zijn om bij deze muziek te passen. In de verte is er nog een vaste melodie, maar alles daaromheen verandert langzaamaan.

Syster is de afsluiter van deze EP, en dat is de juiste keuze geweest. Baptist laat weer een nieuwe kant zien. Voorzichtige vocals, een zomerse melodie en de terugkeer van een saxofoon. Hoewel meeste bands of dj’s al snel op Bakermat lijken, houdt deze band zich nogmaals door perfect getimede drums en sobere vocals, gescheiden.

Al met al kan deze EP gezien worden als een fantastisch debuut. De heren zijn nog jong, maar kunnen met deze stijl een goede muzikale toekomst tegemoet gaan. Een verfrissende sound, getalenteerde bandleden en vernieuwing waar de Nederlandse muziekwereld naar op zoek is.

Tracklist For A While (Still Forever):

  1. Devices
  2. Freedoom
  3. Evolving
  4. For A While (Part I & II)
  5. Syster

https://www.youtube.com/watch?v=LSGgZUwO4cY