×

Recensie

Pop

07 september 2020

Bananagun

The True Story of Bananagun

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Full Time Hobby

The True Story of Bananagun Bananagun Pop 3.5 Bananagun – The True Story of Bananagun Written in Music https://writteninmusic.com

Het retro gezelschap Bananagun neemt je mee op een opwindende ontdekkingsreis om de zompige binnenlanden van Australië te ontdekken. Door de bruisende aanstekelijke afrobeat waan je jezelf in de inspirerende broeierige jaren zeventig, waar de druggy wah wah gitaarklanken uit de fuzzpedalen klinken en harmonieuze zweverige samenzang van Bang Go the Bongos je in extase weten te brengen. De inleidende dierengeluiden vormen het hart van deze spirituele plaat. Een heerlijke verbroedering aan tropische stijlen die een universeel karakter symboliseren waarin juist in deze egocentrische maatschappij zoveel behoefte aan is. Love, Peace and a lot of Happiness.

De hypnotiserende zomerse geluiden dwingen af om in beweging te komen en als een koortsige ophitsende sjamaan de vriendschappelijke natuurgoden op te roepen. The True Story of Bananagun is een freakende jamsessie waarbij er uitgebreid geshopt wordt in de exotische ritmes en onderdompelende funk om hieromheen een aangenaam flowerpower feestje te creëren en waar het levendige groen van de natuur een centrale rol in heeft.

Het verdienstelijke rockende gitaarspel van Nick van Bakel komt het beste tot zijn recht in het improviserende People Talk Too Much, waar hij een Zuid Amerikaanse helder oranje zonsondergangsglansje over de song heen gooit. De opwindende percussie zorgt voor de rest. Bij Freak Machine mag je concluderen dat de Madchester uit de jaren negentig ook het Australische continent heeft bereikt. Al heeft deze uiteraard ook zijn oorsprong in de dansbare psychedelica uit de jaren zestig.

Een hippie achtig commune gevoel domineert waarbij er genoeg ruimte is voor de nodige hallucinerende herhalende grooves. Met gemak kan er ook gelinkt worden naar de geestverruimende middelen waarmee men de vredelievende sixties op een hoger level willen herbeleven. Het bruine vintage sepia gevoel wordt op het einde van het met Indiase pasteltinten ingekleurde Modern Day Problems nogmaals versterkt als daar opeens de openingstonen van de James Bond filmreeks voorbij komen. Een mooi ingecalculeerd grapje welke nogmaals benadrukt dat je het leven niet te serieus moet nemen.

Er gebeurt zoveel bijzonder moois in de inheemse landelijke fantasiewereld van Bananagun, dat het bijna niet te bevatten is dat Nick Van Bakel van die gepeperde ingrediënten hier zo’n prachtig gestroomlijnd geheel van weet te bakken. Het debuut The True Story of Bananagun is een zelfreflectie van de ideale wereld die de landelijk georiënteerde oppergoeroe Nick Van Bakel vanuit Melbourne oproept door gebruik te maken van een groot cultureel scala aan inheemse muziekinstrumenten.

De kleurrijke verhaallijnen van Jungle Book staan hierbij centraal en vormen ook voor zijn neef en percussionist Jimi Gregg een invloedrijke inspiratiebron. Samen vormen ze de kern van dit continu in beweging zijnde gezelschap Bananagun die hiermee lijken te ontsnappen aan de overheersende hectiek van het vastgeschroefde dagelijkse bestaan. De oncontroleerbare rommeligheid veroorzaakt een relaxt ontspannen sfeertje waaroverheen heerlijk getript wordt met fluit en djembé. 1. Bang Go the Bongos
 2. The Master
 3. People Talk Too Much
 4. Freak Machine
 5. Bird Up!
 6. Out of Reach
 7. She Now
 8. Perfect Stranger
 9. Mushroom Bomb
 10. Modern Day Problems
 11. Taking the Present for Granted